Akdağ: 100 bin doktora daha ihtiyacımız var

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 03 Nisan 2007 07:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ANKARA - Sağlık Bakanı Recep Akdağ, yabancı doktorlara Türkiye'de çalışma izni verilmesi konusunda geri adım atmadıklarını söylerken, 100 bin hekime daha ihtiyaç bulunduğunu savundu.

Bakan Akdağ, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in veto ettiği yabancı doktor çalıştırmaya ilişkin yasayla alevlenen tartışmaları şöyle değerlendirdi:

Yasada yabancı doktorlarla ilgili hükümlerin çıkarılması, bu konuda geri adım atıldığı anlamına gelmez. Yasanın zaman kaybetmeden bir an evvel TBMM'den geçmesini sağlamak için söz konusu maddeleri yasa metninden çıkardık. O yasada genel bütçeyle istihdam edeceğim 17 bin personel var. Bir hafta gecikmeye tahammülüm yok. Geri kalan maddeler için önümüzdeki günlerde başka bir kanun düzenlenecek.

Yabancı hekimlik meselesinde sloganlar üzerinde konuşuluyor. Arkadaş kimse sormuyor. Acaba Türkiye dışında yabancı uyrukta hekim çalıştırılamaz diyen bir ülke var mı? Biz araştırdık bulamadık. Belki Afrika'da falan vardır. Bizim Türk hekimlerimiz dünyanın her yerinden çalışmıyor mu? ABD'de, Avrupa'da her ülkede çalışıyor. O ülkelerin kendine has kuralları var. Sınava girmeniz gerekiyor, dil bilmeniz gerekiyor. Gelecek yabancı hekimlerin de Türkiye'de yine dil bilmeleri gerekecek, sınava girmeleri gerekecek, denklikleri gerekecek. Üstelik denklikle ilgili hususlarda Anayasa görevi YÖK'e vermiş, hükümete de değil.

Türkiye'de hiçbir uzmanlık alanında fazlalık yok, nadir birkaç uzmanlık alanında ihtiyaca yakın seviyelerde doktor var. Dağılımda ciddi sorun vardı bunu mecburi hizmetle büyük ölçüde çözdük.

Avrupa Birliği (AB) ortalamaları ve doktorların karşısına çıkan hasta sayılarını göz önüne aldığımızda yakın gelecek için en az 50 bin, uzun vade için 50 bin daha doktora ihtiyaç var. Doktor sayısı 100 binden 200 bine çıkarsa 10 sene 20 sene sonra, ihtiyacımızı o zaman giderebiliriz. Bir taraftan mevcut ihtiyaç artıyor. Neden, nüfusumuz yaşlanacak. Neden, vatandaşın sağlık bilinci artınca doktora daha çok başvuracak. Bundan 10 sene önce doktora başvurma oranı yılda yüzde 2,7 idi. Şimdi yüzde 5. Beş sene sonra da yüzde 7 olacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber