Noterlik kurumu yeniden yapılandırılacak

Haber Giriş : 02 Haziran 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, "Türkiye NATO Zirvesi için gereken güvenlik önlemlerini aldı, endişeye gerek yok" dedi ve yapılacak olan kanun değişikliği ile noterlik kurumunda değişiklikler olacağını söyledi.

Bakan Aksu, noterliğin, "katib-i adil" ismiyle başlayan ve çağın gereklerine uygun olarak günümüze kadar gelen, insanlar arasında karşılıklı ilişkilerde hukuki güvenliği sağlayan ve yaptığı işlemlerle muhtemel anlaşmazlıkları önleyen bir müessesenin adı olduğunu belirtti. Aksu, noterliğin bir başka anlamıyla da devlet adına millete götürülecek hizmetlere yardımcı olan, uyuşmazlıkları ortadan kaldıran ve böylelikle yargının yükünü hafifleten bir sivil toplum kuruluşu olduğunu söyledi.

Yeniden yapılandırma ve hukuk reformu çerçevesinde, Noterler Birliği ve benzeri sivil toplum örgütlerinin rollerinin giderek artacağını vurgulayan Aksu, Avrupa Birliği`ne (AB) giriş sürecinde Noterlik Kanunu`nda gerekli değişikliklerin yapılmasının büyük önem arz ettiğini kaydetti. Aksu, ``Hazırlanan tasarı taslağı, bu alandaki büyük bir boşluğu dolduracak, AB ülkeleri ile ülkemiz arasında noterlik alanındaki uygulamalarda paralellik temin edilecektir`` dedi.

Noterliğin toplum nazarında büyük bir itibar gördüğünü vurgulayan Aksu, yapılacak yeni düzenlemelerle bu itibarın daha da yükseleceğini söyledi.

``ÇEKİŞMESİZ YARGI ALANINA TALİBİZ``
Türkiye Noterler Birliği (TNB) Başkanı Hasan Yeni de, noterliğin yargı erkinin ayrılmaz bir parçası olduğunu belirterek, Noterlik Kanunu`nda değişiklik çalışmalarının yapıldığı bir dönemde, veraset ilamı, tespit yapma gibi çekişmesiz yargı alanına giren görevlere talip olduklarını, etkin ve hızlı işleyen bir yargıya katkıda bulunmayı istediklerini söyledi.

Gayrimenkul satışlarının noterlerce yapılması gerektiğini düşündüklerini ifade eden Yeni, kira mukavelelerinin de noterliklerde yapılmasının zorunlu hale getirilmesini istedi.

Yeni, Kamu İhale Yasası`nda yapılan son değişiklikle, noterde sözleşme yapma zorunluluğunun ihtiyari hale getirilmesinin de suiistimal yapma eğiliminde olanlara cesaret vereceğini kaydetti. ``Araç satışlarının noter yerine trafik polislerince yapılmasını hedefleyen çalışmayı kaygıyla izlediklerini`` belirten Yeni, ``AB ülkelerinin hiçbirinde polise böyle bir yetki verilmemiştir. Trafik polisini akçalı işlere bulaştırmak, polisi yıpratacaktır`` dedi.

aa

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber