Köşk seçimine bürokrasiden ilk tepki yarın

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 04 Nisan 2007 12:45, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Rektörler Komitesi, Türkiye'nin son aylardaki tek gündem maddesi olan cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin yarın yapacağı toplantının ardından açıklayacağı bildiriyle devlet bürokrasisinde tepkisini gösteren ilk kurum olacak. Rektörlerin, ?cumhurbaşkanlığının makamının toplumdaki yerine? dikkat çekerek, makamın toplumsal gerginlik unsuru haline dönüştürülmesinden kaçınılması gerektiğini ifade etmesi bekleniyor.

Rektörler Komitesi yarın saat 10.30'da YÖK Binası'nda olağanüstü bir toplantı gerçekleştirecek. YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç'in başkanlık yapacağı toplantıya 63 devlet, 25 özel olmak üzere toplam 78 üniversite rektörünün katılması bekleniyor. Resmi gündemi açıklanmamasına karşın rektörlerin Teziç başkanlığındaki toplantılarında, 16-26 Nisan 2007 tarihleri arasında TBMM Başkanlığı'na başvuruları yapılmaya başlanacak olan Ahmet Necdet Sezer'den boşalacak cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin değerlendirmelerde bulunması bekleniyor.

BÜROKRASİDEN GELEN İLK TEPKİ OLACAK

Rektörler Komitesi'nin yarın yapacağı toplantının ardından görüşlerini yazılı bir bildiriyle de kamuoyuna duyuracağı kaydedildi. Toplantıda kaleme alınacak bildirinin YÖK Başkanı Teziç tarafından okunması beklenirken, Rektörler Komitesi yarınki tavrıyla devlet bürokrasisi içinde ilk kez cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin görüş açıklayan kurum olacak. Başta ana muhalefet partisi olmak üzere siyasi partiler ve çok sayıda sivil toplum kuruluşu çeşitli vesilelerle cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin görüşlerini açıklarken bugüne kadar hiçbir devlet kurumu konuya müdahil olmamıştı. Devlet bürokrasisinin en önemli kurumlarından yargı ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nden şu ana kadar resmi bir tepki gelmezken, ?bilimsel özerklik? de taşıyan rektörler ilk resmi tepkiyi vermiş olacak.

BİLDİRİDE UYARILAR OLACAK

Rektörlerin toplantı sonrası görüşlerinin yer aldığı bildiride, cumhurbaşkanlığı makamının taşıdığı misyon ve devlet teşkilatlanmasındaki yerinin vurgulanması bekleniyor. Cumhurbaşkanın da olması gereken özelliklerin de genel çerçevede yer alacağı bildiride, cumhurbaşkanlığı makamının toplumda gerginlik konusu oluşturacak bir sürecin başlangıcı olmaması gerektiği yönünde uyarıların da yer alması bekleniyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber