Bilim dedektifi AİHM yolunda: Tam 29 intihal tspit etti

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 05 Nisan 2007 06:26, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. İzge Günal, aynı bölümde çalıştığı üç öğretim üyesi hakkında 6 yılda yaptığı 28 bilimsel yolsuzluk şikayetinden sonuç alamayınca, tespit ettiği 29. intihal (bilgi hırsızlığı) iddiası nedeniyle önce İzmir İdare Mahkemesine, sonra da Danıştaya dava açtı.

Günal, davalardan sonuç alamazsa "İntihal" konusunu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine taşıyacağını açıkladı. DEU Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İzge Günal, aynı bölümde çalıştığı ve şu anda biri profesör diğer ikisi doçent doktor ünvanına sahip üç öğretim üyesini, başkalarının bilimsel eserlerinden intihal yaptıkları gerekçesiyle çeşitli kurumlara şikayet etti.

?ÇALINTI KAVRAMI YERLEŞMİŞ'

Rektörlük, Tabip Odası, Türk Ortopedi ve Travmatoloji Derneğine (TOTBİD) yaptığı şikayetlerden sonuç alamadığını belirten Günal, üç öğretim üyesi hakkında yaptığı şikayeti reddettiği ve gerekli işlemi yapmadığı iddiasıyla YÖK ve DEÜ Rektörlüğü aleyhine İzmir İdare Mahkemesine dava açtı. İzmir İdare Mahkemesinin davayı Prof. Dr. İzge Günal'ın konuyla ilgili güncel bir menfaati bulunmadığı gerekçesiyle reddedince, Günal da temyiz amacıyla Danıştaya başvurdu. Prof. Günal, Danıştay'ın mahkeme kararını onaylaması halinde Avrupa Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvuracağını belirterek, "Çalıntı kavramı üniversitelerin içine işlemiş. Ben ortamı temizlemeyi umuyorum. Yüzde yüz intihal olayını çözemeyiz. Bilgi üretildiği sürece çürük yumurta olacaktır. Ancak (Her türlü yolsuzluğu yaparım, yanıma kar kalır) diyenlerin düşünceleri değişecektir. Bu işin peşini bırakmaya hiç niyetim yok" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber