NATO'nun tehditi politik, bahane teknik

Türkiye'nin Rusya'dan S-400 füze sistemi almasına itiraz etmeyen NATO önceki gün tehdit gibi açıklama yaptı. Askeri Komitesi Başkanı General Pavel, "NATO şemsiyesi kalkar" dedi. Bunun çifte standart olduğunu söyleyen Savunma Sanayi uzmanı Aydın Çetiner Yunanistan'ın elindeki S-300'leri NATO sistemiyle entegre etmek için çalışma başlattığını söyledi

Kaynak : Karar
Haber Giriş : 27 Ekim 2017 08:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
NATO'nun tehditi politik, bahane teknik

KENAN BUTAKIN

NATO, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 füze sistemi almasıyla ilgili tutumunu sertleştirdi. Önceki gün NATO Askeri Komitesi Başkanı Petr Pavel, "Egemenlik ilkeleri elbette savunma ekipmanlarının alımında da geçerli. Ama ülkeler her ne kadar karar vermede bağımsız olsalar da aldıkları kararın sonuçlarına da katlanmak konusunda da bağımsızlar. Türkiye'ye NATO şemsiyesi kalkar" dedi. Pavel'in teknik nedenlere dayandırdığı açıklaması şaşkınlık yaratırken, birliğin Yunanistan'a S-300 tavizi vermeye hazırlandığı ortaya çıktı. Silah ve Savunma Uzmanı Aydın Çetiner, Yunanistan'ın yakın zamanda elindeki S-300 sistemini güncelleyip NATO sistemi ile entegre edeceğini söyledi. Çetiner, Yunanistan ile ABD arasında çok büyük bir hava kuvvetleri modernizasyonu anlaşması yapıldığını kaydederek, "Yunanistan daha önce Kıbrıs'a yerleştirilmesine izin vermediğimiz Girit adasındaki S-300 sistemini yükseltmeye çalışıyor. Bunu NATO ağına entegre etmek için girişimde bulunuyorlar. Türkiye'nin zaten bu anlamda milli güvenliği tehdit altındadır. Ayrıca zaten Türkiye S-400'leri NATO sistemi ile entegre etmeyeceğini açıkladı" şeklinde konuştu.

Sakarya Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Radar Savunma Sistemleri Uzmanı Prof. Dr. Aşkın Demirkol ise NATO'nun teknik nedenleri bahane göstererek Türkiye'ye yaptırım uygulayabileceğine dikkat çekti. Demirkol şunları söyledi: "NATO herhangi bir yaptırım söz konusu olduğunda, konuyu Türkiye'nin güvenliğine getirebilir. Çıkıp, 'teknik koşullar sizi korumamızı zorlaştırabilir' diyebilir. Yani biz sizi korumuyoruz değil de, 'dışarıdan alınan sistemler toplam kaliteyi, performansı düşürüyor. Bunlar NATO olarak müttefiklerimizi korumakta bir handikap yaratabilir. Bunun sonuçlarından olumsuz etkilenebilirsiniz' şeklinde yumuşak bir şekilde sizi daha önceki gibi koruyamayabiliriz diyerek bunu göz önüne alın diyebilir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber