Sigarada 4 binden fazla zehirli madde var

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 10 Nisan 2007 15:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Samsun Göğüs Hastanesi Sigara Bırakma Polikliniği Uzmanı Dr. Hasan Hamza Çebi, sigarada 4 binden fazla zehirli maddenin bulunduğunu söyledi.

İlkadım Kadın Meclisi tarafından Çatalarmut İlköğretim Okulu'nda düzenlenen konferansa konuşmacı olarak katılan Dr. Hasan Hamza Çebi, öğretmenlere ve velilere 'Tütün ve İnsan Sağlığı' konusunda bilgi verdi. Sigarayı azaltmak ya da dumanını içe çekmemenin, sigaranın zararlarından korunmak için yeterli olmadığı belirten Uzm. Dr. Hasan Hamza Çebi, Dünya Sağlık Örgütü istatistiklerine göre dünya ülkelerinin birçoğunda en çok rastlanan ve en çok ölüme yol açan nedenler arasında ilk sırayı akciğer kanserinin yer aldığını belirtti. Son 40 yılda yüzde 250 oranında artış gösteren akciğer kanserine sadece ABD'de her yıl 160 bin kişinin yakalandığını, Türkiye'de ise her yıl 30-40 bin kişide akciğer kanseri görüldüğünü anlatan Çebi, bir başka araştırmaya göre de akciğer kanserinin yüzde 85'i, kronik bronşitin yüzde 75'i, kalp hastalıklarının yüzde 25'inin sigaradan kaynaklandığını vurguladı. Dr. Hamza Çebi, 100 bin kişilik nüfusta hiç sigara içmeyenlerin kansere yakalanma oranının yüzde 3-4, günde bir paket içenlerde yüzde 61, 1-2 paket içenlerde yüzde 143, günde 2 paket ya da daha fazla içenlerde ise yüzde 217 olduğuna dikkat çekti.

Sigaranın insan sağlığını ciddi oranda tehdit ettiğini kaydeden Çebi, "Sigarada 4 bini aşkın birbirinden farklı zararlı madde bulunmaktadır. Ayrıca sigaranın ana maddesi olarak bilinen tütünde de birçok zararlı madde vardır. Tütün yetiştirilirken haşere ve böcekten korunması için böcek zehri kullanılır. Sigarayla birlikte, birçok zehirli maddenin dışında, böcek zehrini bile içimize çekmiş oluyoruz" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber