İstediği 3 harf Arapça özentisi

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 11 Nisan 2007 07:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Dil Kurumu, Arap harflerini kastederek "Alfabede 32 harf olsa bazı sesleri daha rahat karşılardı" diyen Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç'un önerisini dikkate almadı.

TDK Başkanı Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın, bu konuda açıklama yapmak istemediğini aktardı. Dilbilimciler ise Koç'un düşüncesini doğru bulmadı. Dilbilimci ve eğitimci Kemal Ateş, "Harf fazlalığı bir dili zenginleştirmez. Fakirleştirmez de, temelde bilimsel olarak yanlış. Kullanım açısından pratik ve rahat 29 harf belirlenmiş. Buna harf eklemek 70-80 yıl sürebilecek bir imla kargaşası yaratır" dedi. Ateş şunları söyledi: "Batıdaki alfabelere de bakarsanız hepsi birbirine benzemez. Alfabenin belirlenmesinde temel işaretler önemlidir. Bizim tartıştığımız 'x, w, q' gibi harfler bizim alfabemiz açısından temel işaretler değildir. Duhamel isimli bir Fransız akademisyen bundan 60 yıl önce pek çok alfabeyi incelemiş. Bizim alfabemiz için 'En doğrusunu belirlemişler. Dava ana işaretlerin aynı oluşudur' diyor. Arapça'nın alfabesinin zenginliğinden bahsedemeyiz. Arapçanın ve Türkçe'nin ses özellikleri farklıdır. Bu düşünceyi savunanların kafasında yatanları biliyorum. Aynen Arap ağzıyla konuşalım istiyorlar. Arap harflerinin Türkçeye katılması eğitimimizi zorlaştırmaktan ve Türklüğümüzü unutturmaktan başka bir işe yaramaz."

UYURKEN SÖYLEDİ HERHALDE

Ankara Üniversitesi Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi Dilbilim Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İclal Ergenç ise Koç'un önerisini şöyle eleştirdi: "Sanıyorum Bakan bunu uyuduğu sırada söylemiş. Bunlar yazı dili ile sözlü dilinin farklı dizge oluşturduğunu bilmeyen insanların söylemleridir. Türkçe'nin 'a, b, c'si yeterlidir. Bütün Türkçe'nin seslerini de karşılayabilecek durumdadır. Arapçaya özenti var."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber