Şehitliğin kademesi olur mu

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 12 Nisan 2007 07:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Malatya'da düşen CASA uçağında 6 arkadaşıyla birlikte hayatını kaybeden ikinci pilot Üsteğmen Levent Şahin, 6 yıllık hukuk mücadelesine rağmen diğer arkadaşları gibi 'terör şehidi' sayılmadı. Üsteğmenin babası Nejdet Şahin, "Şehit şehittir, derecelendirilemez" diyerek, AİHM'de dava açtı.

MALATYA'da, 2001'de düşen CASA uçağının 7 kişilik mürettebatından 6'sı terör şehidi sayılırken, ikinci pilot Üsteğmen Levent Şahin sayılmadı. Kazanın üzerinden geçen 6 yılın sonunda, şehit Şahin'in babası Nejdet Şahin, oğlunun diğer şehitlerle eşit tutulmadığını ve kendilerine haksızlık yapıldığını ileri sürerek, Türkiye Cumhuriyeti Devleti aleyhine Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne tazminat davası açtı.

YİNE EMEKLİ SANDIĞI

Karışıklığa neden olan, daha önce birçok olayda "şehitlik" ve "gazilik" için tartışmalı kriterler öne sürerek hak mahrumiyetine neden olan Emekli Sandığı'nın konuya getirdiği yorum oldu. Kazanın ardından 7 şehit ailesi, avukatları vasıtasıyla, 3713 Sayılı Terörle Mücadele Kanunu hükümlerinin uygulanması istemiyle T.C. Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü'ne başvuruda bulundu. Emekli Sandığı, şehit yakınlarının bu istemini reddedince, avukat Kemal Karabulut, ret işlemlerinin iptali için Ankara İdare mahkemelerine 7 ayrı iptal davası açtı. İdare mahkemeleri, 6 davayı şehit ailelerinin istemleri doğrultusunda sonuçlandırırken, düşen uçağın 2. pilotu konumundaki Levent Şahin'in davasına bakan Ankara 4. İdare Mahkemesi, konunun Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'nin görevine girdiği gerekçesiyle "görevsizlik" kararı verdi.

ASKERİ MAHKEME REDDİ

Karabulut, bunun üzerine Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'ne ikinci kez dava açtı ve 6 şehit ailesi hakkında verilen olumlu kararları da mahkemeye emsal olarak sundu. Buna rağmen Askeri Yüksek İdare Mahkemesi 3. Dairesi, Danıştay incelemesinden geçen, 6 olumlu karara itibar etmeyerek, Nejdet Şahin'in açtığı davayı reddetti. Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'nin aldığı kararın gerekçesinde "3713 sayılı Terörle Mücadele Kanun hükümlerine tabi olmak için ölen kişinin sadece terörle mücadele görevi içinde bulunması yeterli değildir. Yapılan incelemede, terör eylemine muhatap olmadığı ve maruz kalmadığı anlaşıldığından davanın reddine karar verilmiştir" denildi.

Nejdet Şahin, oğluna yapılanı haksızlık olarak nitelendirirken, "Şehitler arasında ayrım yapıyorlar" diye olaya isyan etti. "Şehit şehittir, derecelendirilemez" diyen Nejdet Şahin, oğlunun aynı uçakta şehit olan arkadaşları ile şehitlikte yan yana yattığını hatırlatarak oğlunun onlar kadar "şehit" sayılmamasından yakındı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber