Yeni kanun tasarısı, Maliye denetim elemanlarını ikiye bölmüş durumda

Haber Giriş : 07 Haziran 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

IMF ve Dünya Bankası'nın isteği doğrultusunda, vergi denetim elemanlarını tek çatı altında toplamak için hazırlanan Gelir İdaresi Başkanlığı Kanun Tasarısı, Maliye Bakanlığı denetim elemanlarını ikiye böldü.

Tasarı ile, devre dışı bırakıldıklarını düşünen gelirler kontrolörleri, ?pasif' direnişe geçti. İmar Bankası, Kepez, ÇEAŞ ile Rumeli Holding gibi kritik kurumlarda görev yapan ve 336 kişiden oluşan gelirler kontrolörlerinin toplu istifa ihtimalini değerlendirdikleri öğrenildi. Gelirler kontrolörleri, hesap uzmanları ve Maliye müfettişlerinin direkt bakanlığa bağlı olmasına karşın, kendilerinin yeni kurulacak Gelir İdaresi Başkanlığı'nın bir alt birimine bağlanmasına itiraz ediyor. Kontrolörler ayrıca, Gelir İdaresi başkanı olma yollarını kapatan maddenin de değiştirilmesini istiyor. Gelir İdaresi Başkanlığı'nın teşkilat ve görevleri hakkındaki kanun tasarısı geçtiğimiz aylarda tamamlanarak Başbakanlık'a gönderildi. Denetim birimlerinin tek merkezde toplanmasını da amaçlayan tasarı bazı tartışmaları da beraberinde getirdi. Tasarıya en sert tepkiyi Maliye Bakanlığı gelir kontrolörleri gösterdi. Hesap uzmanları tarafından hazırlanan yasa tasarının kendilerini ?pasifize' ettiğini düşünen kontrolörlerin, toplu istifa istimali üzerinde tartıştıkları öğrenildi.

Halen Maliye Bakanlığı bünyesinde denetim işleri, hesap uzmanları, gelir kontrolörleri ve Maliye müfettişleri tarafından yapılıyor. Yeni düzenleme, hesap uzmanları ve Maliye müfettişlerinin direkt bakanlığa, gelir kontrolörlerinin ise ayrı bir daire başkanlığına bağlanmasını öngörüyor. Mevcut düzenlemeye itiraz eden kontrolörlerin ?pasif' direnişe başladıkları belirtildi. Denetim elemanlarının üçte birini oluşturan gelir kontrolörleri, tasarıdaki statü tanımına da itiraz ediyor.

Tasarının, atamalara ilişkin 30. maddesinde ?gelir idaresi başkanlığı' yapacak kişinin tanımı yapılıyor. Burada, bakanlık denetim elemanı olarak hesap uzmanı ve Maliye müfettişlerinin ismi geçiyor. Gelirler kontrolörlerinin tanım dışı bırakılması ve dolayısıyla gelir idaresi başkanı olma yollarının kapanması tartışmaların en önemli ayağını oluşturuyor. Kontrolörler, bu maddenin mutlaka değiştirilmesini ve kendilerinin de tanım içine alınmasını istiyor.

Edinilen bilgiye göre kontrolörler itiraz noktalarını bir rapor haline getirerek ilgili birimlere iletti. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener ile Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer'in konudan haberdar olduğu ve üzerinde çalıştığı öğrenildi.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber