Hâkimlerin ifade özgürlüğü yok mu?

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 18 Nisan 2007 09:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Eleştiri ve görüşlerinden dolayı bakanlık tarafından iki yargıç hakkında soruşturma açıldığını belirten Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV), 'Hâkimlerin özgürlüğü yok mu?' diye sordu

Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV), Güneydoğu'da görev yaptığı yıllarda "hâkimlerin evlerinin yakınına hizaya getirmek için bir iki bomba attırdığını" söyleyen emekli Korgeneral Altay Tokat'ı eleştiren Yargıç Kemal Şahin ile Danıştay saldırısıyla ilgili bir yazısının yer aldığı Cumhuriyet gazetesini meslektaşlarına dağıtan Yargıç Eray Karınca hakkında Adalet Bakanlığı'nın soruşturma başlattığını öne sürdü.

YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, yaptığı yazılı açıklamada benzer soruşturmaların her geçen gün arttığını öne sürerek, "Özellikle ifade özgürlüğünün kapsamını kararlarıyla belirginleştiren yargıç ve savcılar için ifade özgürlüğü geçerli değil midir sorusunu akla getirmiştir" dedi.

HSYK tarafından da benimsenen BM Bangolar Yargı Etiği kurallarına göre yargıç ve savcıların da ifade özgürlüğünün bulunduğunu savunan Eminağaoğlu, "Bu kurallarda, yargıçların hukuksal tartışmalara katılabilecekleri, görüş ve düşüncelerini açıklayabilecekleri açıkça belirtilmiştir" ifadesini kullandı.

Baskıcı uygulamalar

Buna rağmen görüşlerini açıklayan yargıç ve savcıların yürütme organının baskıcı uygulamalarıyla karşılaştıklarını kaydeden Eminağaoğlu, "Yargıç ve savcıları edilgen olmaya yönlendiren bu uygulamalardan yürütme organı bir an önce vazgeçmelidir" dedi.

Eminağaoğlu, yargıç ve savcılar hakkında disiplin soruşturması açılması yetkisinin siyasi bir kişilik olan Adalet Bakanı'ndan alınarak HSYK'ya verilmesini istedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber