Gizli tanıklar için hesap vakti

Erzincan 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi, FETÖ'nün kumpaslarına karşı açılan kentteki Ergenekon davasında kritik bir karar verdi. Gizli tanıklar Munzur, Fırat ve Ergan'ın koruma kararları kaldırıldı. Yalan beyanda bulunan bu kişiler hakkında FETÖ üyeliğinden suç duyurusunda bulunuldu

Kaynak : Karar
Haber Giriş : 30 Aralık 2017 08:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Gizli tanıklar için hesap vakti

FETÖ'nün kumpaslarına karşı açılan son dava olarak bilinen Ergenekon davasının Erzincan ayağında tüm sanıklara beraat kararı çıktı. İlk iddianamede yer alan CHP İstanbul Milletvekili İlhan Cihaner ve eski 3'üncü Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk ile birlikte ikinci iddianamedeki 14 sanık da beraat etti.

Beraat edenler, karar kesinleştikten sonra bir yıl içinde tazminat talebinde bulunabilecek. Erzincan 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada önemli bir ayrıntı da karar metninde yer aldı. Mahkeme heyeti, kumpasın kurulmasında kilit rol oynayan gizli tanıklar Munzur, Fırat ve Ergan hakkındaki koruma kararını kaldırdı. Ayrıca dosyanın soruşturma sürecinde rol alan kamu görevlileri ile gizli tanıklar hakkında da kişileri hürriyetlerinden yoksun kılma, yalan tanıklık ve FETÖ üyeliğinden suç duyurusunda bulunuldu. Örgütün 2007 yılında TSK'yı ele geçirmek için başlattığı kumpaslarda kilit rol oynayan gizli tanıklar için başlatılan süreç, diğer davalar için de emsal olacak. FETÖ'nün Ergenekon ve benzeri davalarda da 100'e yakın gizli tanık ifadesinden yararlandığı belirtiliyor. FETÖ'nün bu yöntemde zaman zaman ihtiyaç sahibi olan kişilere vaatlerde bulunup bu şahıslardan yararlandığı ve Zekeriya Öz gibi örgütün savcılarının da kendi yazdıkları ifadeleri gizli tanıklara sadece imzalattırdığı biliniyor. Erzincan'da 14 sanığın beraat ettiği davada görev alan gizli tanıklardan Munzur, geçtiğimiz yıl deşifre olmuş ve önemli itiraflarda bulunmuştu.

Cihaner'in tutuklanmasına neden olan Serkan Z. adlı gizli tanık, yalan ifade karşılığında kendisine garsonluk teklif edildiğini anlatmıştı. Erzincan'daki ilk davada yer alan gizli tanıklardan biri de Efe kod adlı eski İliç savcısı Bayram Bozkurt'tu. Bozkurt, Erzincan'daki Ergenekon davasında örgüt üyesi savcı Osman Şanal'ın isteğiyle gizli tanık olduğunu ve Cihaner ile Saldıray Berk hakkında yalan beyanda bulunduğunu söylemişti.

KENAN BUTAKIN /

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber