OKS'de uygulanacak sistem şekillendi

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 19 Nisan 2007 07:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gündeme geldiği günden itibaren büyük tartışmalara neden olan Orta Öğretim Kurumları Sınavı'nda (OKS) uygulanacak yeni sistem şekillendi.

Tek sınav dönemini tamamen ortadan kaldıran yeni OKS'de, Yılsonu Başarı Puanı (YBP) kademeli olarak uygulanacak. Sınav sonucuna yüzde 25 oranında katkı sağlayacak olan YBP, etki oranının yüksek bulunması nedeniyle 6. sınıftan itibaren kademeli olarak eklenecek ve puan 8. sınıfta sonuca yüzde 25 oranında etki edecek. Merkezi sistem sınav tarihinde bir ilk olarak uygulanacak olan Yöneltme ve Davranış Puanı (YDP) ise lise türlerine yerleştirmede büyük önem taşıyacak. Bu puan, sınav sonucuna yüzde 5 oranında etki edecek.

Davranış ve yöneltme notlarının açık, net ve objektif kriterler halinde ifade edilmesi üzerinde titizlikle durulacak. Sınav, Seviye Belirleme Sınavı (SBS), YBP ve YDP'nin yer alacağı üç aşamadan oluşacak. SBS, sınav sonucuna yüzde 70 oranında etki edecek. Soruların bilgi düzeyinde değil, üst düzey düşünme gerektiren türden sorular olmasına önem verilecek. Yorum, çıkarım ve muhakeme gerektiren sorular ağırlıkta olacak ve ezbere değil, düşünceye dayanan sorulara ağırlık verilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber