Sağlık harcamalarında tasarrufa gidilecek

Haber Giriş : 09 Haziran 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, sağlık harcamalarını takip ettiklerini belirterek, bu konudaki program neticelendiği zaman tasarrufun 1-1.5 milyar dolar olacağını söyledi.

Bakan Unakıtan, bunun nedeninin, Mernis projesi kapsamında vatandaşların, doğumundan ölümüne kadar ne kadar tedavi gördüğünün, sağlık harcamaları için nerelere başvurduğunun ve ne kadar tedavi masrafının yapıldığının belirlenmesi olduğunu anlattı. Bundan böyle lüzumsuz olanların tamamının ayıklanacağını anlatan Unakıtan, Türkiye'de buzdolaplarının ilaçla dolu olduğunu, ancak artık bunun olamayacağını, bu kadar savurganlığı devam ettirecek kaynağın bulunmadığını söyledi.

Türkiye'nin Japonya'dan sonra en fazla antibiyotik kullanan ikinci ülke olduğuna dikkati çeken Unakıtan, artık bazı ilaçları yalnızca uzmanların vereceğini söyledi.

Unakıtan, hükümete geldiklerinde binlerce projelik bir havuz bulunduğunu hatırlatırken, ''ekonomik ömrünü yitirmiş yatırımlara para vermenin bu milletin kıt kaynaklarını oraya yatırmanın alemi var mı?'' dedi. Unakıtan, artık yatırımları seleksiyona tabi tuttuklarını söyledi.

ÖZELLEŞTİRME
Bakan Unakıtan, özelleştirmenin, bütün ülkelerin yaptığı, kamu kaynaklarının etkin kullanımı için önemli bir araç olduğunu ifade ederek, ''ama derdimizi birçok yere anlatamıyoruz'' dedi.

Karadeniz Bakır İşletmeleri'ni özelleştirdiklerini ve böylece hem oradaki masraftan kurtulduklarını hem de yatırımcıdan alınacak vergilerle kazanç sağlayacaklarını anlatan Unakıtan, ''Kamunun kaynağının yönetimi özelleştirmeden mi geçiyor, yoksa özelleştirmemeden mi geçiyor'' diye sordu.

Kendisine, çok büyük kar eden kuruluşların neden satıldığına ilişkin sorular sorulabileceğini de vurgulayan Unakıtan, büyük kar eden kuruluşların özel sektörde daha da azla kar edeceğini, kamunun işletmecilik, ticaret, sanayicilik yapmaması gerektiğini söyledi.

Unakıtan, Say2000i projesini de uyguladıklarını hatırlatırken, harcamaların günü gününe takip edilebildiğini ve birçok ilginç harcamanın tespit edildiğini söyledi. Unakıtan, ''hastanelerde erkeklere hamilelik testi bile yapılmış'' dedi.

Kal-Der Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Subaşı da, kamu sektörü harcamalarının azaltılmasının, ödeneklerin kısılması, yatırımların ertelenmesi veya iptal edilmesi gibi yollardan çok, kamunun daha verimli çalışması ve kamu kaynaklarının daha etkili yönetilmesiyle mümkün olduğunu vurguladı.

aa

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber