3. nesil cepte 4 hattın ihaleye çıkması, operatörleri kızdırdı

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 23 Nisan 2007 07:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cep telefonunda üçüncü nesil (3G) hizmetlerin sunulması için çıkılacak ihalede 4 lisans verilecek olması mevcut şirketleri endişelendiriyor.

Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, bu konudaki rahatsızlıklarını geçen hafta görüştüğü Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'a iletti. 'Türkiye'de 3 GSM operatörü modeli varken, üçüncü nesilde 4 lisansla ihaleye çıkarılmasının endişesini yaşadığını' ifade etti. Yıldırım ise 4 lisans vermekte kararlı olduklarını ileterek, "3 şirket var, 3 yeni lisans verilsin tarzında olmasını istemiyoruz. Burada da bir yarış olsun istiyoruz." cevabını verdi. Cep'te mevcut hizmetleri kapsayan ikinci nesilde Turkcell, Vodafone ve Avea hizmet veriyor. 3G teknolojisiyle ise 'cep'ten görüntülü konuşma, TV izleme, video klip indirme gibi imkânlar sunulacak.

Bakan Yıldırım'ın, görüntülü ve sesli veri iletişimi sağlayan üçüncü nesil cep telefonu ihalesinde 'Bir gün bile gecikmeye tahammülümüz yok.' açıklaması Turkcell yönetimini hareketlendirdi. Bu açıklaması üzerine, Turkcell Genel Müdürü Ciliv, geçen hafta bakanı makamında ziyaret etti. Bir saat 5 dakika süren görüşmede Yıldırım, Turkcell'in Telekomünikasyon Kurumu'nun numara taşınabilirliğine ilişkin çıkardığı yönetmeliğin iptali istemiyle açtığı davayı doğru bir yaklaşım olarak görmediğini tekrarladı ve şunları söyledi: "Bilmenizi isterim ki; biz ihalenin bir an önce gerçekleşmesini istiyoruz. İhalenin bir gün bile gecikmesine tahammülümüz yok." Bir grup gazeteci ile sohbet toplantısı yapan Yıldırım, Ciliv ile yaptığı görüşme ve 3G ihalesinden beklediği gelir hakkında bilgi verdi. "Turkcell yönetimi; açılan davanın 3 nesile açılmış bir dava olmadığını, 2'nci nesille ilgili olduğunu söylüyorlar." diyen Yıldırım'ın aktardığına göre lider operatör, ikinci nesil cep telefonu imtiyaz sözleşmesinde, numara taşınabilirliğine ilişkin bir hüküm olmadığını belirterek, sonuna kadar bu numaraların kullanımının kendilerine ait olduğunu savunuyor. "Lisans satarak para kazanmak istemiyoruz." vurgusu yapan Bakan, operatörlerin altyapı yatırımlarını kolaylaştırıcı ve onlara kaynak bırakan bir anlayışı benimsediklerini dile getiriyor. Yıldırım, "Lisansa çok para verip, daha sonra altyapı yatırımlarına kaynak aktaramamak daha kötü. Biz böyle bir anlayışı benimsemiyoruz. İlkini tercih ediyoruz. Hizmet yaygınlaşsın, hizmet çeşitliliği artsın, böylece daha fazla katma değer olsun. Katma değerli bilişim hizmetlerinden halkımız daha fazla yararlansın. Dengeyi kurmak lazım." ifadesini kullanıyor.

3G lisansı 4 ayrı özellikte ihale edilecek. İhaleye katılmak isteyenler tekliflerini en geç 24 Mayıs'a kadar TK'ya gönderecek. Teklif zarfları ise 25 Mayıs'ta açılarak ihale yapılacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber