Tarım Bakanlığı'nın ismi değiştirilecek

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 23 Nisan 2007 08:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tarım ve Köşişleri Bakanı Mehdi Eker, tarımda paradigmanın değiştiğine dikkat çekerek dünyanın yeni gerçekleri kapsamında Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın da yeniden yapılandırılacağını açıkladı. Tarım Bakanlığı'nın isminin değiştirilmesi için de çalışmalar yapıldığını belirten Mehdi Eker, ?Yeni paradigmalar çerçevesinde bakanlığın yeni ismi sanayinin de biraz içinde olduğu ?Gıda ve Tarım Bakanlığı' ya da ?Tarım ve Gıda Bakanlığı' olabilir? dedi.

MODERN ÇİFTÇİLER

Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği'nin (SETBİR) düzenlediği toplantıda, ekonomi basını ile bir araya gelen Eker, bakanlığın tarımda değişim ve dönüşüm konusunda gerçekleştirdiği projeler hakkında bilgi verdi. AB sürecinde, ?Kırsal Kalkınma? konusunun da Türkiye'de Tarım Bakanlığı işlevleri içine girdiğini vurgulayan Eker, bu nedenle bakanlığın adının ?Tarım ve Kırsal Kalkınma Bakanlığı? şeklinde de oluşabileceğine dikkat çekti.

Mehdi Eker, ?Türkiye'de tüm köylüler çiftçi sınıfında yer alır. Biz modern çiftçiler yaratmak ve bu kapsamda hem tarımda hem de hayvancılıkta verimliliği artırmayı hedefliyoruz? dedi. Eker, Türkiye'nin havza havza haritasının çıkarıldığını, hangi bölgede en verimli hangi ürün yetiştiriliyorsa o ürüne yöneleceklerini belirtti. Eker, 2013'te Türkiye'yi 20 üründe dünya çapında bir oyuncu yapacaklarını, bunlar arasında buğday, mısır, pamuk, ayçiçeği, baklagiller, fındık, incir, üzüm, kayısı gibi ürünlerin yer aldığını söyledi. Bakan Mehdi Eker, dünyadan enerji tarımın giderek önem kazandığına dikkat çekerek, kendilerinin de mısır, buğday ve şekerkamışı gibi ürünleri enerji tarımı ürünleri olarak değerlendirip, buna göre yatırım yaptıklarını aktardı.

Proje bazında hayvan ithali

Hayvan ithalatı konusundaki çalışmalara da dikkat çeken Eker,?Uluslararası kuruluşların BSE hastalığı konusundaki raporların sonuçlanmasını bekliyoruz. Bu arada zaten Avrupa'dan et ithalatı yönünde taahhütlerimiz var. Biz pazarlıkla bunların bir kısmını damızlık buzağı ithalatına çevirmek istiyoruz. Zaten ithalatı herkes için serbest bırakmayacağız. Bu konuda yatırıma girenler için, projede bazında ithalata izin vereceğiz?dedi.

?Türkiye tarımda kendine yeter' lafı uydurma

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, bir zamanlar söylenen ?Türkiye dünyada tarımda kendi kendine yeten 7 ülkeden biri? lafını da tamamen uydurma olduğuna dikkat çekti. Eker, ?Hangi kalitede, hangi çeşitte kendimize yetmekten bahsediyoruz. Eğer siz tüm sınırları kapatır ve derseniz ki ne üretirsek onu yiyeceğiz, tabii kendi kendimize yetmeye mecbur kalırız. Yoksa dünya standartlarında üretim ve kalite söz konusu olduğunda Türkiye tarımda hiçbir zaman kendine yeten bir ülke olmadı? dedi.

Türkiye'nin artık buğdayda ve mısırda ithalata yönelmediğini, bunun da politika değişiklikleri ile sağlandığına dikkat çeken Mehdi Eker şöyle konuştu: ?Buğdayda sorun süne zararlısıydı. Bu konuda uçakla ilaçlama yapılıyor ve etkisiz kalıyordu. Sünenin verdiği zarar nedeniyle rekoltenin düşmesinden çok buğdayda kalite sorunu yaşanıyordu. Kaliteyi yakalamak için, ithalat yapılıyordu. Şimdi ise yerden mücadeleye geçtik ve buğdayda hem üretim hem de kalite arttı. Türkiye üretimi 20 milyon ton ve ihtiyaç ise 18 milyon ton civarında. Şimdi Türkiye buğday ihraç ediyor?.

Mehdi Eker, mısırda da kaliteli tohum uygulamasıyla Türkiye'nin ithalatçı ülke konumunda olmadığını vurguladı.

Kuraklık Eylem Planı

Tarım ve Köyişleri Bakanı Eker, Bakanlık olarak küresel ısınmaya ilişkin ?Kuraklık Eylem Planı' hazırladıklarını aktardı. Eker, ?Bölgeler itibarıyla hangi ürün, ne kadar etkileniyor, yerine hangi ürün ikame edilebilir gibi soruların cevabı bu eylem planının içinde'' dedi. Eker, havza bazlı desteklemelerle ilgili olarak da, Türkiye topraklarının iklim, coğrafya ve toprak esasına göre 24 ana ve 80 tali havzadan oluştuğunu ifade ederek, yapılacak analiz çalışmalarıyla her havzanın kendi bünyesinde yetişen en uygun bitki deseninin rasyonel bir şekilde belirlenip destekleneceğini anlattı. Bakan Eker, 2007 yılında bu uygulama için Trakya, Orta Anadolu ve Güneydoğu'da birer il seçildiğini, proje ile yılda 610 milyon YTL katma değer sağlanacağını söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber