Maliye'de usulsüz sorgulamaya son

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 24 Nisan 2007 10:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ve CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın da aralarında bulunduğu kişilerin usulsüz mali sorgulamaya tabi tutulmasının ardından, Maliye Bakanlığı veri sistemini sil baştan yeniliyor.

Gelir İdaresi Başkanlığı'nın Bilgi İşlem Merkezi, sistemdeki suistimal olaylarının önlenmesi amacıyla yeniden düzenleniyor.

Bu çerçevede öncelikle Vergi Daireleri Otomasyon Sisteminin 3. ayağı olan VEDOP-3 için ihaleye çıkılıyor. Şartnamesi hazırlanan söz konusu projeyle otomasyon ağının genişletilmesi ve tümüyle elektronik bir idare oluşturulması amaçlanıyor.

VEDOP-3 ile yeni bir veri güvenliği de kurulacak. Bu sistem ile dünyanın en gelişmiş veri güvenliğini sağlamaya dönük sertifikalı yazılım sistemleri Türkiye'ye getirilecek. Böylece sistemde kötü kullanıma imkan veren açıklar da kapatılacak.

Yeni veri güvenliği kapsamında kullanıcı şifreleri de tümüyle yenileniyor. Yenileme işleminin gelir ve kurumlar vergisi beyan döneminin ardından hızlı bir şekilde tamamlanması planlanıyor.

Bu işlem sırasında, Yönetim ve Taşra Bilgi Sistemine giriş yapanlara, şifrelerini başkalarıyla paylaşmamaları ve "Benim şifremi başkası kullanmış" şeklinde mazeretlere sığınmamaları uyarısında da bulunulacak.

Gelir İdaresi Başkanlığı, Bilgi İşlem Merkezinde LOG sistemini de yeniledi. Usulsüz sorgulama skandalı öncesinde önemsiz olduğu düşünülen LOG kayıtlarını tutmayan İdare, şimdi bütün LOG kayıtlarını günü gününe kayda almaya başladı. Bu şekilde sistemde kimin, hangi gün, hangi saatte kimleri sorguladığı yakın takibe alındı.

Yeni güvenlik sistemiyle birlikte, veri ambarında bir de VİP listesi oluşturulacak. Cumhurbaşkanı, Başbakan, Genelkurmay Başkanı, Siyasi Parti Genel Başkanları, Kuvvet Komutanları, Anayasa Mahkemesi ve yüksek yargı Başkanları gibi kişilerin bulunacağı listedeki şahıslar için her isteyen, sisteme girip sorgulama yapamayacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber