Kredi borcunu ödemeyen 435 bin üniversite mezununa haciz geliyor

Haber Giriş : 14 Haziran 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Üniversite öğrencilerine katkı olarak verilen kredilerin yarısı tahsil edilemiyor. Mezun olan 435 bin kişi kredi borcunu ödemezken, devletin alacağı, 140 trilyon lirayı buldu.

Yükseköğretim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürü Hasan Albayrak, borçlu mezunlar için icra işlemleri başlatacaklarını açıkladı. Borçlu öğrencilerin tek tek belirlendiğini kaydeden Albayrak, ?Bir sosyal güvenlik kurumuna bağlı olanların maaşına haciz koyduracağız. Bulamadıklarımızı da icraya vereceğiz.? dedi. Kurumun, üniversite mezunlarının, öğrencilik dönemlerinden aldıkları burs ve kredilerle ilgili araştırması çarpıcı bir sonucu ortaya çıkardı. Buna göre Kredi ve Yurtlar Kurumu'ndan burs alan öğrenciler devlete olan borcunu ödemiyor. Söz konusu tabloyu değerlendiren uzmanlar, ?Kredilerin geri ödenmemesinin birkaç sebebi bulunuyor. Bunların başında işsizlik geliyor. Senetlerde kefil aranmadığı için birçok öğrenci de ihmalkâr davranıyor.? yorumunu yaptı. 2004'te öğrencilere aylık 90 milyon lira öğrenim kredisi veriliyor. Halen 521 bin öğrenci öğrenim, 458 bin öğrenci ise katkı kredisi alıyor. 54 bin 750 öğrenciye de burs veriliyor. Kredilerin üniversite bittikten iki yıl sonra ödenmesi gerekiyor. Ancak Kredi ve Yurtlar Kurumu'nun (YURTKUR) raporuna göre 235 bin mezun şu ana kadar, kullandığı öğrenim kredisine ilişkin hiçbir ödeme yapmamış. Bunların kredi borcu 57,5 trilyon lira tutuyor. Söz konusu tutar 48,7 trilyonluk gecikme faizi ile 106,2 trilyo-na ulaşıyor.

Üniversite harcı (katkı kredisi) borcunu ödememe oranı ise öğrenim kredisinden daha yüksek çıkıyor. 399 bin öğrencinin bugüne kadar katkı kredisi borcunu ödemesi gerekirken, bunlardan 200 bini borcunu ödemiyor, sadece 199 bini ödüyor. Ödemeyenlerin borcu 17,1 trilyon lira tutuyor. Buna 15,6 trilyonluk gecikme faizi eklenince de borç 32,7 trilyona çıkıyor. Öğrencilerin öğrenim ve katkı kredisi borçları toplamı 140 trilyon lirayı buluyor. Borçlarını zamanında ödemeyen öğrencilerin öğrenim ve katkı kredisi borçlarını faiziyle birlikte topluca ödemesi gerekiyor.

Yükseköğretim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürü Hasan Albayrak, kredi ve harç borcu olan öğrencilerin tek tek belirlendiğini kaydetti. Albayrak, "Şimdi SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı ile görüşerek bu öğrencileri takip edeceğiz ve borçlarını ödemelerini isteyeceğiz. Öğrenciler bir sosyal güvenlik kurumuna bağlı ise maaşlarına haciz koyduracağız. Bulamadıklarımızı veya her şeye rağmen yine de ödemeyenleri icraya vereceğiz. Bu alacak bizim değil, devletin alacağı. Takip etmek zorundayız." dedi. Borçlulara çağrı yapan Albayrak, "Öğrenciler kredi borçlarını ödesinler ki, kendileri gibi zor şartlarda olan öğrencilere devlet daha fazla kredi verebilsin. Yani borçlarını öderlerse bir öğrenci de kendileri okutmuş gibi olacak." diye konuştu.

Albayrak, kurumdan burs alanlara bu yıldan itibaren 9 ay yerine 12 ay ödeme yapacakları, temmuz ayında da 3 aylık burs yatıracakları müjdesini verdi. Albayrak, aylık 90 milyon lira olan kredi ve burs miktarının artırılması için Maliye Bakanlığı ile birlikte çalışma yürüttüklerini de açıkladı.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber