TOKİ'den 300 milyon dolarlık dış borçlanma...

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 02 Mayıs 2007 11:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Toplu Konut İdaresinin (TOKİ), borcunu ödeyip tapusunu hemen almak isteyenler için başlattığı ''erken ödeme indirimi'' uygulamasına vatandaşlar ilgi göstermeyince, idare, kaynak ihtiyacını karşılamak için yurt dışından borçlandı.

Alınan bilgiye göre, TOKİ, Alman sermayeli Dresdnerbank öncülüğündeki 14 bankadan, toplam 300 milyon dolar kredi aldı. Hazine garantisi olmadan, ilk yılı ödemesiz 5 yıl vadeli, yıllık libor+1,25 faizle alınan kredi, bu ay içinde idarenin kasasına girecek.

TOKİ Başkan Vekili Bayraktar, yurt dışından borç almamak için uzun süre beklediklerini, vatandaştan kaynak sağlamak amacıyla erken ödeme indirimi uygulaması başlattıklarını, ancak vatandaşın buna ilgi göstermemesi üzerine yurt dışı borçlanmaya karar verdiklerini söyledi.

Banka faizlerinin yüksekliği nedeniyle vatandaşların, parasını bankada tutup, faizi ile TOKİ taksitlerini ödemeyi tercih ettiğini belirten Bayraktar, ''TOKİ taksitleri enflasyon ve memur maaşlarına paralel arttığı için, faiz geliri daha cazip kaldı. Vatandaş, parasını bankada tutup, faizi ile taksit ödemeyi tercih etti'' dedi.

TOKİ'nin 19 Mart'ta başlayan uygulaması kapsamında, 2005 yılı sonuna kadar satışı gerçekleştirilmiş, geri ödemeleri devam eden konutların borç bakiyelerinin defaten kapatılması için başvuranların borçlarında yüzde 17 indirim yapılacaktı.

Borçları indirimli ödeme uygulamasından, 2005 yılı sonuna kadar satılan ve halen taksit ödemeleri devam eden 50 bin 205 konutun sahibi yararlanabilecekti. TOKİ, uygulamadan 1,7 milyar YTL gelir bekliyordu. Ancak, uygulama için 20 Nisan'a kadar verilen sürede, sadece 1400 civarında kişi başvururken, TOKİ'nin sağladığı kaynak 32 milyon YTL'de kaldı.

KARADENİZ'DE YAPILACAK OTELLERİN İHALESİ İPTAL

TOKİ, Karadeniz'deki turizm potansiyelinin değerlendirilmesi, bölgeye turizm yatırımcısı çekilmesi amacıyla bölgede yaptıracağı 3 otelin ihalesini de iptal etmek durumunda kaldı.

Edinilen bilgiye göre, 20 Nisan'da yapılması öngörülen ihalede sadece bir yatırımcı şartname alınca, yeterli talep olmadığı için ihale iptal edildi.

TOKİ Başkan Vekili Bayraktar, bölgede turizmin geliştirilmesi için 7 otel yaptırmayı planladıklarını, ilk aşamada 3 tanesi için ihaleye çıktıklarını belirtirken, yatırımcıların ilgi göstermesi için iki seçenek üzerinde çalıştıklarını bildirdi.

Otellerin işleyebilmesi için otellerin ''oteller zincirine'' sahip büyük yatırımcılar tarafından üstlenilmesinin yararlı olacağına işaret eden Bayraktar, bu amaçla bir grupla görüştüklerini söyledi.

Bayraktar, ayrıca, yatırım şartlarının iyileştirilmesi, kredinin artırılması üzerinde de durduklarını kaydetti.

TOKİ, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yaptığı protokol gereği, Sinop, Ordu ve Samsun'un yanı sıra Giresun, Trabzon, Rize, Artvin illerinde otel yaptırmayı planlıyor. İlk aşamada Sinop, Ordu ve Samsun'da 3 otelin yapımı için açılan ihale uyarınca, TOKİ, otel yatırımı yüzde 50 seviyesine gelince, yüzde 25 oranında kredi verecekti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber