Yurt Dışı Eğitim Sonrası Döviz Borçlarını Ödemeyenlere Af Geliyor

657 sayılı Kanunun 78'inci maddesine göre memurlar yurt dışına eğitime gönderilmektedir. Ancak, eğitim esnasında kimi memurlar istifa etmekte, kimi istifa etmiş sayılmakta, kimi göreve başlayıp mecburi hizmetini tamamlamadan görevinden ayrılmakta, kimisi de mecburi hizmet sırasında memurluktan çıkarılmakdır. Bu durumda bulunanların kendilerine yapılmış olan masrafları faiziyle geri ödemeleri gerekmekdir. İşte, Bakanlar Kurulunca TBMM'ye sevk edilen tasarı ile, kendilerine yapılmış olan masrafları döviz olarak olarak geri ödeyeceklerin, faiz kısmı affedilemektedir.

Haber Giriş : 14 Haziran 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bakanlar Kurulunca TBMM'ye sevk edilen tasarıya göre bu düzenlemeden yararlanabilecek olanlar şunlardır:1- Eğitimin her hangi bir aşamasında istifa etmiş olmaları nedeniyle kadrolarıyla ilişikleri kesilenler,

2- Sürelerinin bitiminde mecburi hizmetlerini tamamlamak üzere görevlerine başlamayıp çekilmiş sayılanlar,

3- Görevlerine başlayıp da yükümlü bulundukları mecburi hizmetini bitirmeden görevlerinden ayrılanlar,

4- Mecburi hizmetle yükümlü bulundukları süre içerisinde memurluktan çıkarılmış olanlar ile yükümlü bulundukları mecburi hizmetini bitirmeden mecburi hizmetin devredilmesine imkan bulunmayan başka bir göreve geçmiş olanlardan haklarında borç takibi işlemi devam edenler.

Başvuru süresi:Tasarının TBMM'de kabul edilmesi ve Cumhurbaşkanı tarafından onaylanması halinde üç ay içinde başvuru yapılması gerekmektedir.

Düzenlemenin içeriği: Döviz olarak yapılmış olan her türlü masraflar için, imzaladıkları yüklenme senedi ile muteber imzalı müteselsil kefalet senedi hükümleri dikkate alınmaksızın ve ilgililere ödeme yapma sonucunu doğurmaksızın, 657 sayılı Kanunun ek 34 üncü maddesinin ikinci fıkrası hükümlerine göre maddenin yürürlüğe gireceği tarihten önceki süreler için faiz uygulanmaksızın hesaplanacak tutarlarla yükümlü tutulurlar. Bunların daha önce ödemiş oldukları tutar ile mecburi hizmetlerinde değerlendirilen sürelere isabet eden tutar, anılan madde uyarınca belirlenecek tutardan düşülür.

Affın Kapsamı: Düzenleme ile imzalanan yüklenme senetleri ve muteber imzalı kefalet senetleri hükümleri dikkate alınmamakta, faizler affedilmektedir. Sadece yapılan masraflar döviz cinsinden aynen talep edilmektedir.

657 sayılı Kanunun Ek 34'üncü maddesinin ikinci fıkrası: "Anılan personelin mecburi hizmet yükümlülüğünü yerine getirmeden veya tamamlamadan görevinden ayrılması, müstafi sayılması ya da bir ceza ile görevine son verilmesi halinde, kendileri için kurumlarınca fiilen döviz olarak yapılmış olan her türlü masraflar aynı döviz cins ve miktarı üzerinden borçlandırılır. Döviz borcu toplamından mecburi hizmetin tamamlanan kısmı için hesaplanan miktar indirilir. Hesaplanan borç miktarı, ilgilinin durumu ve ödettirilecek meblağ dikkate alınarak azami beş yıla kadar taksitlendirilebilir. Borç miktarı ilgili tarafından Türk Lirası ile ödenir ve yapılan ödeme miktarı tahsil tarihindeki T.C. Merkez Bankasınca tespit ve ilan edilen efektif satış kuru üzerinden dövize çevrilerek yukarıda belirlenen şekilde hesaplanan döviz borcundan mahsup edilir."

BAKANLAR KURULUNCA TBMM'YE SEVK EDİLEN TASARI

h) Geçici 33 üncü maddesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

"Geçici Madde 34- Bu Kanunun 78 inci maddesine göre yurt dışına gönderilenlerden bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce, eğitimin her hangi bir aşamasında istifa etmiş olmaları nedeniyle kadrolarıyla ilişikleri kesilenler, sürelerinin bitiminde mecburi hizmetlerini tamamlamak üzere görevlerine başlamayıp çekilmiş sayılanlar, görevlerine başlayıp da yükümlü bulundukları mecburi hizmetini bitirmeden görevlerinden ayrılanlar, mecburi hizmetle yükümlü bulundukları süre içerisinde memurluktan çıkarılmış olanlar ile yükümlü bulundukları mecburi hizmetini bitirmeden mecburi hizmetin devredilmesine imkan bulunmayan başka bir göreve geçmiş olanlardan haklarında borç takibi işlemi devam edenler, bu maddenin yürürlüğe girmesinden itibaren üç ay içinde başvurmaları halinde, kendilerine döviz olarak yapılmış olan her türlü masraflar için, imzaladıkları yüklenme senedi ile muteber imzalı müteselsil kefalet senedi hükümleri dikkate alınmaksızın ve ilgililere ödeme yapma sonucunu doğurmaksızın, bu Kanunun ek 34 üncü maddesinin ikinci fıkrası hükümlerine göre bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önceki süreler için faiz uygulanmaksızın hesaplanacak tutarlarla yükümlü tutulurlar. Bunların daha önce ödemiş oldukları tutar ile mecburi hizmetlerinde değerlendirilen sürelere isabet eden tutar, anılan madde uyarınca belirlenecek tutardan düşülür."

Tasarının tüm metni "Tasarı Haberleri" kategorisinde yer almaktadır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber