Mumcu: Turlar nafile, katılmayacağız

Haber Giriş : 02 Mayıs 2007 15:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

-Anavatan Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu, Anayasa Mahkemesi'nin kararının ardından, yarın yapılması öngörülen Cumhurbaşkanlığı seçimi ilk tur oylamasının ?nafile? olduğunu belirterek, oylamaya katılmayacaklarını söyledi.

-Mumcu, kendilerine yöneltilen ?dindar bir Cumhurbaşkanı seçtirmediler? eleştirilerine sert tepki gösterdi. Mumcu, ?Anavatan Partisi dindar bir kişinin Cumhurbaşkanı seçilmesine engel olmuş. Milletin emanetini ehil olana verecek miydik, vermeyecek miydik. Tüyü bitmemiş yetimin hakkı bu insanlara emanet edilir mi edilmez mi? Hayır edilmez? dedi.

-Mumcu, Genelkurmay Başkanlığı'nın bildirisinden haberleri olmadığını savunurken, bildiriden, bazı kabine üyelerinin bilgisi olduğunu öne sürdü. Mumcu, konuşmasında ?Meclis'i açık tutmanın? önemine dikkat çekti.

ANKARA(ANKA)-Anavatan Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu, erken seçim ve cumhurbaşkanının halkın seçmesi düzenlemelerini iki yıldır kendilerinin seslendirdiklerini söyledi. Mumcu, Cumhurbaşkanlığı seçimleri için yarın yapılması planlanan yeni ilk tur oylama için, ?Bunlar nafile turlar. Turlara katılmayacağız? dedi. Mumcu, ?Anavatan Partisi dindar cumhurbaşkanı seçtirmedi? eleştirilerine de tepki gösterdi. Mumcu, ?Tüyü bitmemiş yetimin hakkı bu insanlara emanet edilir mi, edilmez mi? Hayır edilemez? dedi.

Mumcu partisinin Meclis Grubu'nda konuştu. Konuşmasında, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Ankara Tandoğan ve İstanbul Çağlayan Mitingleri'ne katılanları karşısına aldığını söyleyen Mumcu, ?Biz bu ülkenin vatandaşlarıyız, birbirimizden farklı siyasi kanaatlere sahip olmamız, birbirimizden farklı duyarlılıklara sahip olmamız, biz ve ötekiler şeklinde kamplaşmamızı icap ettirmez. Çeşitliliğimizde rahmet vardır, çeşitliliğimizde, farklılığımızda bereket vardır, tabi ki farklı düşüneceğiz, bundan doğal ne olabilir? dedi.

ANAYASA MAHKEMESİ KARARI

Mumcu, Başbakan Erdoğan'ın, Anayasa Mahkemesi'nin Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunu iptal eden kararına ilişkin grup konuşmasında dile getirdiği, ?Anayasa Mahkemesi kararı demokrasiye sıkılmış bir kurşundur? ifadeleri için de ?Milleti germenin bir anlamı yok? diyerek eleştirdi.

Anayasa Mahkemesi kararı ve Genelkurmay Başkanlığı'nın bildirisi ortada yokken, kendilerinin AKP'nin cumhurbaşkanı adayı Abdullah Gül'ün adaylıktan çekilmesi ve erken seçime gidilmesi önerilerinde bulunduklarını hatırlatan Mumcu, Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi önerisinin de kendilerine ait olduğunu, iki yıldır dile getirdiklerini söyledi.

367 ÜZERİNDEN MAĞDURİYET

Mumcu, AKP'nin 367 kararının üzerinden bir ?demokrasi mağduriyeti? yaratmaya çalıştığını öne sürerken, ?Bunun sorumlusu, iktidar ve ana muhalefettir. Biz bunu iki sene önce söyledik. Mektupla, belgesiyle bunları söyledik. Duymayan bilmeyen kaldı mı? Dün neredeydiniz, bugün kahraman bir iradeyle millete gideriz diyorlar. Bunu iki sene önce söyleseydiniz demokrasi bu yarayı almayacaktı. Demokrasinin bu yarayı almasının sebebi bu hükümettir, bize zenci muamelesi yapıyorlar diyecekler.? diye konuştu.

DİNDAR BİR CUMHURBAŞKANI

Anavatan Partisi'nin ?dindar bir kişinin Cumhurbaşkanı seçilmesine engel oldu? diyerek eleştirildiğini hatırlatan Mumcu, şunları söyledi:

?Ben ve arkadaşlarım, bütün bir milletin mesuliyetini taşırken, ?Emaneti ehline veriniz' prensibiyle yaklaştık. Milletin emanetini ehil olana verecek miydik, vermeyecek miydik. Tüyü bitmemiş yetimin hakkı bu insanlara emanet edilir mi edilmez mi? Hayır edilmez. Ben bilgi, belgeyle konuşuyorum. Ben gıyabında değil, her konuştuğumu yüzüne konuşuyorum. Birileri bana dindar Cumhurbaşkanı seçtirmedin diyorlar. Benim dinden anladığım bu hakkı yememektir, benim dinden anladığım güzel ahlaktır. Herkesin dini kendine. Burası demokratik bir Cumhuriyet. Biz zanla değil, belgeyle hareket ediyoruz. Tüyü bitmemiş yetimin hakkını bu adamlara emanet edemezdik, bunun sorumluluğunu alamazdık.?

?HÜKÜMET ÜYELERİNİN HABERİ VARDI?

Anavatan Partisi'nin Genelkurmay bildirisinden haberi olduğu yönündeki iddialara da sert tepki gösteren Mumcu, şöyle dedi:

?Bizim bildiriye ilişkin tavrımız çok açık. Hükümet bizim kadar cesur davranabildin mi? Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı kendi emrindeki Genelkurmay Başkanına ancak sekiz saat sonra ulaşıyor. Tramvay demokratlarına bir daha soruyorum. Artık gerçeklerle yüzleşmenin zamanı geldi. Açıkça bin defa söyledik, eğer haberimiz olsaydı hemen milletle paylaşır, karşısında dururduk. Bu bildiriden hükümetin haberi vardı. Bu bildiriden en azından hükümetin bazı üyelerinin haberi vardı. Madem ki kendi söyledikleri gibi, kendilerine bağlı bir birimdir, kendileri de iktidardırlar. Hadi bakalım kullansınlar iktidar kudretini de görelim. Tramvay demokratları size sesleniyorum. Hadi görelim sizin demokrasi karşısındaki dim dik duruşunuzu. Saklanacak yer arıyorsunuz çünkü utanacak çok işiniz var. Bu utançla milletin karşısına çıkamazsınız.. Kursağından haram lokma geçenler eğilmeye mecburdur, eğilecekler.?

CUMHURBAŞKANINI HALK SEÇMELİ

Cumhurbaşkanını halkın seçmesi gerektiğini ifade eden Mumcu, ?Fransa'nın yapabildiğini pekala Türkiye de yapabilir. İtirazların tartışılması ve konuşulmasına taraftarım? dedi. Mumcu, Cumhurbaşkanını halk tarafından seçilmesinin sistem üzerinde olumsuz etkileri olacağını ancak bu etkilerin telafi edilemez olmadığını söyledi.

NAFİLE TURLAR

Yarın yapılması planlanan Cumhurbaşkanlığı ilk tur oylamasının nafile turlar olduğunu ifade eden Mumcu, bir an önce Abdullah Gül'ün adaylıktan çekilmesini istedi. Mumcu, ?Biz o turlara katılmayacağız. O turlar nafile turlardır? diye konuştu.

MECLİS'İN AÇIK TUTULMASI ÖNCELİK

Mumcu, erken seçim konusunda birkaç trenin kaçtığını ancak, kendilerinin erken seçim talebini Genelkurmay bildirisi ve Anayasa Mahkemesi kararı ortada yokken gündeme getirdiklerini anımsattı. Mumcu, ?Biz bunlar olmasın diye, özellikle Anayasa Mahkemesi'nin aleyhte bir karar vermesi durumunu gördüğümüz için bu konuda uyardık. Neyse olan oldu. O şimdi erken seçim diyor? dedi.

Mumcu, şu andaki en önemli meselenin ?Meclis'in açık tutulması? olduğunu belirtirken, ?Bugün Türkiye'nin en önemli önceliği TBMM'yi açık tutmaktır. Demokrasiyi ayakta tutmaktır? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber