Bağımsız adaylığa göz kırptılar

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 06 Mayıs 2007 12:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

3 Kasım 2002 seçimlerinde Türkiye genelinde toplam yüzde 1 oy alan bağımsız adaylardan 9'unun Meclis'e girmesi 2007 seçimlerinde de bağımsız adaylığa olan ilgiyi artırdı.

Yüzde 10 riski yok

Bağımsız adaylığı özellikle seçime gireceği yerde yerel etkisi güçlü olan adaylar tercih ediyor. Partilerin yüzde 10 barajına takılması ihtimaline karşılık, bağımsız adayların böyle bir riski bulunmuyor. Bağımsız adaylar, o seçim çevresindeki seçmen sayısının çıkaracağı milletvekili sayısına bölünmesiyle elde edilecek sayıda oy almaları durumunda seçilebiliyorlar.

Doğan güçlü isim

Adı bir süre önce parti kurma çalışmaları ile anılan eski Gaziantep Belediye Başkanı Celal Doğan'ın Gaziantep'ten bağımsız aday olmayı düşündüğü belirtiliyor. DTP'de de Doğan'ın bağımsız aday olması halinde Gaziantep'de başka bağımsız aday çıkarılmaması ve Doğan'ın desteklenmesi eğiliminin güçlü olduğu belirtiliyor. Doğan'ın belediye başkanlığı döneminin de etkisiyle aday olması halinde Meclis'e girmesi olasılığının güçlü olduğu ifade ediliyor.

Müslüman solun adayları

Kulislerde bağımsız adaylığını koyacağı belirtilen isimler arasında ?Müslüman Sol? oluşum adı verilen harekette yer alan eski SP'li Mehmet Bekaroğlu (Rize) ve eski CHP'li Ertuğrul Günay'ın (Ordu) da adları geçiyor. Bu iki ismin Meclis'e girerek henüz oluşum aşamasında olan siyasi hareketlerine ivme kazandırmayı hedefledikleri ifade ediliyor. YSK'nın açıkladığı seçime katılabilecek partiler arasında yer almayan Tuna Bekleviç'in Güçlü Türkiye Partisi ise DTP'den ilham alarak seçimlere bağımsız adaylarla girecek.

Tatlıses Şanlıurfa'dan

Hakkında açılan ?Sauna çetesine yardım? davası nedeniyle zor günler geçiren İbrahim Tatlıses de daha önce bağımsız milletvekili adayı olabileceğini açıklamıştı. Tatlıses'in aday olması durumunda Şanlıurfa'daki geniş hayran kitlesinin desteğiyle Meclis'e girmesi bekleniyor.

DTP'yle İlgim yok

Celal Doğan, VATAN'a ?Yeni bir ameliyat geçirdim. Bu işlerle uğraşacak vaktim olmadı. Ama Gaziantep'te öyle bir hava öyle bir beklenti var. Henüz karar vermedim. Muhtemel adaylığımın DTP ile ilgisi yok? dedi.

Haber: Kemal GÖKTAŞ

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber