Nüfus sayımında şok sonuç...

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 07 Mayıs 2007 08:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adrese dayalı nüfus sayımında beklenmeyen sonuçlar çıktı. İstanbul'un küçük bir bölümü hariç tüm Türkiye sayıldı. Nüfusumuz ancak 60 milyonu buldu. Unutulanlar ve kalan yerler de sayıldığında bile 70 milyona ulaşamıyoruz. Ya nüfusumuz geriledi ya da milyonlarca kişi sayılmadı

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) adrese dayalı sistemle vatandaşı evlere hapsetmeden ilk kez gerçekleştirdiği nüfus sayımından beklenmedik sonuçlar alındı. 2000 yılında yapılan son nüfus sayımında nüfusumuz 67 milyon 400 bin çıkmıştı. Bu rakam üzerinden yıllık nüfus artış hızı baz alınarak yapılan projeksiyonlara göre şu anda Türkiye nüfusunun yaklaşık 73 milyon olması gerekiyor. Türkiye'de birçok hesaplama, nüfusun 73 milyon olduğu varsayımına dayandırılarak yapılıyor.

10 MAYIS'TA BİTECEK

Ancak TÜİK'in sonuna yaklaştığı bu son sayımda şu ana kadar toplam nüfus 60 milyonu zor buldu. Cuma akşamı itibariyle 67 ilde sayım tamamlandı. İstanbul dışındaki 13 ilin sayımında ise sona yaklaşıldı. 10 Mayıs'ta 80 ilin tamamında sayım bitmiş olacak. Buna göre, 2000 yılında 4 milyon 7 bin çıkan Ankara bu son sayımda aynı sayıyı zor yakaladı. 2000 yılındaki nüfusu 10 milyon 18 bin olan İstanbul'un ise şu ana kadar 7 milyon 900 bini sayıldı. İstanbul'un sayımının tamamlanması haziran ayını bulacak. İstanbul dahil bugüne kadar yapılan sayım sonuçları 59 milyonu biraz geçiyor, 60 milyona yaklaşıyor. İstanbul'un tamamının sayılması ve diğer illerdeki eksikliklerin de tamamlanması halinde bile 70 milyonluk rakama ulaşılması çok zor görünüyor. Yapılan tahminler, 73 milyonluk nüfusumuzun en az 5 milyon düşürülmek zorunda kalınacağı yönünde. Sayım sonunda Türkiye nüfusu azalacak, ancak büyük şehirler dışında bir çok küçük ilin nüfusunda göç nedeniyle ciddi düşüşler gözlenecek. Küçük illerden Şırnak ve Kars dışındaki bir çok il göçten olumsuz etkilendi.

İNTERNETTEN KONTROL EDİN

Sayım çalışmalarına ilişkin bilgi veren TÜİK Başkanı Ömer Demir, resmi rakamların ancak 10 Temmuz'da açıklanabileceğini söyledi. Büyükşehirler dışındaki kırsal alanda nüfus düşüşü olduğunu belirten Demir, ancak henüz son sözü söylemek için erken olduğunu, 10 Temmuz'a kadar sayılamayan vatandaşların TÜİK'in internet sitesi veya muhtarlıklara başvurarak sayım yaptırabileceklerini söyledi. Demir, www.tuik.gov.tr adresine giren vatandaşların hem sayım sonucunu kontrol edebileceklerini hem de yeni adreslerini öğrenebileceklerini de bildirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber