Kahve düşük kilolu bebek nedeni

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 07 Mayıs 2007 10:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Gebelik sürecinde alınan aşırı kafeinin, bebeğinizin sağlığı açısından geri dönülmesi imkansız sonuçlar doğurabileceğini hiç düşündünüz mü?Çay ve kahve içmek ülkemizde pek çok kişi için büyük bir keyif; kimileri içinse vazgeçilmez bir alışkanlık. Zinde kalmak, enerjiyi yüksek tutmak ya da sadece hoş bir sohbete eşlik etmek için hemen her gün içtiğimiz kahve ve çayın, içerdiği kafein nedeniyle ciddi zararları olduğunu da unutmamak gerekiyor.

Uzmanlar, özellikle de gebelik sürecinde alınan aşırı kafeinin, bebeğin sağlığı açısından geri dönülmesi imkânsız sonuçlar doğurabileceği uyarısında bulunuyor. Memorial Ataşehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sedat Kadanalı, kafeinin, gebelik sürecine nasıl bir etki yaptığını şöyle anlattı:

"Kafein, doğada en az 63 bitkinin tohumlarında ve yapraklarında bulunan ve neredeyse hemen her gün çay, kahve, kola gibi içeceklerle herkesin tükettiği bir madde. Gebelik dönemlerinde de anne adayları tarafından kafein tüketimi, bilerek veya bilmeyerek içecekler, yiyecekler aracılığıyla yapılıyor. Kafein içeceklerle alındığında hızla vücuda geçmekte ve plasenta aracılığı ile bebeğe gitmektedir. Vücuda 200 mg kafein alındığında bebeğe kan gönderen plasentanın içindeki akım yüzde 25 azalmakta ve kafein de bebeğe geçmektedir.

Anne adaylarının göz ardı etmemesi gereken tehlike de burada başlamaktadır. Anne adayının sahip olduğu kafein yıkımını sağlayan metabolizma, bebek ve plasentasında bulunmamaktadır. Bu yüzden de yıkımı sağlanamayan kafein, bebekte daha yüksek düzeylerde bulunabilmektedir. Annenin metabolik özellikleri; bebeğe geçen kafein miktarını etkilemektedir, kafein metabolizması genetik ve çevresel faktörlerden(nikotin gibi) etkilenerek bireysel farklılıklar gösterebilmektedir. Kafeini hızlı bir şekilde metabolize ederek yıkan bir anne adayı ile geç metabolize eden bir anne adayı, aynı miktarda kafeini alsalar dahi, bebeklerine geçen kafein miktarı farklı olmaktadır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber