Bankamızdan kredi alan 7 bin kişiden sadece 40'ı mortgage'a geçmek istemedi

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 08 Mayıs 2007 08:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bankalardan konut kredisi kullananların büyük çoğunluğunun ipotekli konut finansmanı (mortgage) sisteminden faydalanmayı istediği ortaya çıktı.

Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, bankadan konut kredisi çeken 7 bin müşterinin sadece 40'ının mortgage'a geçmemek için dilekçe verdiğini söyledi. Sistemin tüketicilere birtakım kolaylıklar sağladığı için cazip geldiğini belirten Ateş, Denizbank'ın mortgage ile birlikte konut kredisinde yeni bir sayfa açtığını, bankanın sahibi Dexia'nın yurtdışından uyguladığı farklı konut finansmanı ürünlerini bu yıl içinde Türkiye'ye de getirmeye başlayacaklarını söyledi. Bankanın hedefi B ve C segmenti olarak adlandırılan orta gelir grubunun mortgage'ın getirdiği kolaylıklardan faydalanmasını sağlamak.

Denizbank Finansman Hizmetler Grubu yöneticileri, Konut Finansmanı ve Mortgage Kanunu'nun tüketici ve bankacılık sektörüne yansımalarını paylaşmak için basın mensuplarıyla bir araya geldi. Denizbank Genel Müdürü Ateş, geçen yıl dalgalanmanın ardından hızla düşen konut kredi kullanımının yeniden artmaya başladığını ve aylık 900 milyon YTL seviyesine ulaştığını kaydetti. Bu artışta biriken talebin önemli etkisinin olduğuna dikkat çeken Ateş, konut ihtiyacının hızla yükseldiğini vurguladı. "2015'te yıllık konut talebi 800 bine ulaşacak." diyen Ateş, bu ihtiyaca bağlı olarak konut kredisi kullanımının önümüzdeki dönemlerde 15-20 kat artabileceği görüşünde. Bankaların kredi kullandırmada yaşadığı rekabetin daha da yoğunlaşacağını ifade eden Genel Müdür, "Biz de bu rekabet içindeki yerimizi alıyoruz. Özellikle mortgage ile birlikte konut kredisinden aldığımız payı daha da artıracak çalışmalar yapıyoruz. 33 ülkede faaliyet gösteren Dexia'nın mortgage ile ilgili 250 ürününün bir kısmını bu yıl Türkiye'ye getireceğiz. Farklı müşteri gruplarına kendilerine uygun ürünler sunacağız. 'Gelirin arttıkça daha fazla öde', 'Faizin piyasaya göre belirlensin' başlıklı ürünler bunlardan bazıları." şeklinde konuştu. Son dönemlerde yaşanan siyasi gelişmelere de değinen Ateş, belli bir istikrar olduğu için ekonominin genel seçimlerden çok fazla etkilenmeyeceğini, konut kredi faiz oranlarının düşmesinin ise Merkez Bankası'nın tavrına bağlı olduğunu söyledi. Ateş, konut kredisi faizlerinde önemli bir düşüş beklemediğini, faizlerin 1,40-1,60 arasında bir bantta dalgalanmasının muhtemel olduğunu kaydetti. Şu an 24 milyar YTL olan konut kredisi hacminin yıl sonunda 30 milyara ulaşacağını vurgulayan Ateş, seçim sonuçlandıktan sonra piyasalara güven verilmesi halinde 35 milyar yeni liraya çıkabileceğini tahmin ettiğini söyledi. Hazırlanan yasaya göre, 5 Haziran'dan itibaren tüm konut kredileri mortgage kapsamına alınacak. Halen konut kredisi borcu ödeyenler kredi aldıkları bankalara dilekçeyle başvurarak mortgagenin kapsamı dışında kalabiliyor. Mortgage sistemine geçenler kredi faizinin yüzde 5'ine denk gelen Banka Sigorta Muameleleri Vergisi'nden muaf tutulacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber