Üniversiteliler güneş enerjili tekne yaptı, gölde tur attı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 09 Mayıs 2007 12:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SAKARYA Üniversitesi öğrencilerinin tasarladığı Türkiye'nin ilk güneş enerjisiyle çalışan teknesi, Rektör Prof. Dr. Mehmet Durman'ın da katıldığı törenle Sapanca Gölü'ne indirildi. Deneme gezisi başarıyla yapılan tekne için ilk siparişi ise gölde denetleme yapan Adapazarı Su Kanalizasyon İdaresi verdi.

Sakarya Üniversitesi İleri Teknolojiler Uygulama Toplululuğu'nun yaptığı güneş enerjisiyle çalışan tekne, törenle Sapanca Gölü'ne indirildi. Adapazarı Büyükşehir Belediyesi Göl Tesisleri'nde düzenlenen törene, Rektör Prof. Dr. Mehmet Durman, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hasan Rıza Güven, Prof. Dr. Muzaffer Elmas, üniversite öğrencileri, aileleri, sponsor firma temsilcileri katıldı.

Yapımına 25 Ağustos 2006 tarihinde başlanan ?SATEK' adlı tekne enerji ve hareket testlerin tamamlanması amacıyla 3 Ekim 2006 tarihinde Muğla'nın Marmaris İlçesi'nde denize indirildi. Test sonuçları oldukça başarılı geçen SATEK, daha sonra Sakarya Üniversitesi'nin Adapazarı'ndaki Esentepe Kampusu'na getirilerek tüm donanımları uzaktan kontrolü gerçekleştirilecek şekilde yenilendi.

Proje yönetimini Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencisi Ersin Aslan'ın üstlendiği çalışmanın Marmaris'teki üretim aşamasında aynı bölümden Barış Akyüz, Hüsnü Alkan, Makina Mühendisliği Bölümü'nden Önder İnce ve Metal Öğretmenliği Bölümü'nden Ali Gök'ten oluşan 5 kişilik bir ekip çalıştı. Esentepe'de yürütülen ikinci aşamada ise Mühendislik ve Teknik Eğitim Fakültelerinden toplam 30 öğrenciden oluşan SAİTEM ekibinin tamamı görev aldı.

Elektronik ve Bilgisayar öğretmenliği bölümü öğrencisi ve SAİTEM Sponsorluk ve Kurumsal ilişkiler Temsilcisi Ebubekir Sezer, teknenin 17 bin YTL'ye mal olduğunu ifade ederek, "Teknenin üzerinde 800 wattlık paneller bulunuyor. Bu paneller güneş enerjisini elektrik enerjisine çevirerek teknenin altında bulunan aküleri şarj edirek nominal 10 mille seyahet etmesini sağlıyor. Maksimum 15 mil hıza kadar çıkıyor. Ancak 10 mil hızla kesintisiz gece gündüz seyahat edelebiliyor. 5 kişilik bir tekne'' dedi.

Rektör Prof. Dr. Mehmet Durman ise öğrencileriyle gurun ve onur duyduklarını belirterek, ?Öğrencilerimiz daha önce güneş enerjisi ile çalışan araç yaptılar. Bugün de tekne yaptılar. Onlarla gurur duyuyorum. Örencilerimizin belki de dünya rekoru kıracak bir hedefi vardı. Marmaris'ten tekne suya inseydi Ege, Marmara Denizi'ni dolaşarak Sapanca Gölü'ne gelecekti. Hedef yinede geçerli ve bu sefer tersini gerçekleştirecekler'' diye konuştu.

Üniversite öğrencileri tarafından yapılan güneş enerjili tekne daha sonra alkışlarla arasında gölde deneme gezisine çıktı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber