Erdoğan önce profesörleri çağırdı

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 10 Mayıs 2007 06:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TEK başına iktidarı döneminde kendisine yakın isimleri bürokrasinin üst noktalarına taşıyan AKP, yeni dönemde bu isimlerden bazılarını Meclis'e istiyor. Yeni Meclis'te görmek istediği bürokratları doğrudan davet eden Başbakan Tayyip Erdoğan, teklifsiz istifa eden bürokratlara ise ?riskine katlanırlar? mesajı verdi. Erdoğan'ın teklif götürdüğü isimler arasında Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer, Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Necat Birinci, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Mustafa İsen, Kamu Etik Kurulu Başkanı Mehmet Sağlam bulunuyor. Bu dört ismin de profesör olması dikkat çekiyor.

Ankara kulislerinde önceki dönemlerde olduğu gibi daire başkanı, şube müdürü gibi bazı orta düzey bürokratların, seçilebilir yerlerden aday olamayacaklarını bile bile gelecek döneme ilişkin yükselme hedefi ile görevden ayrıldıkları konuşuluyor.

MESAJ YOLLADI

Erdoğan, istifa sürecinin başlamasından önce bazı bürokratlara doğrudan, ?4.5 yıldır bize hizmet verdiniz, bizle çalıştınız. İsterseniz adaylığınızı koyun. Sizinle yeni dönemde çalışmak istiyorum? mesajı gönderdi. Ömer Dinçer ve Necat Birinci'nin İstanbul, Mustafa İsen'in Sakarya, Mehmet Sağlam'ın ise Kahramanmaraş'tan aday olması bekleniyor. AKP'nin asker kökenli olan Ankara İl Başkanı Nurettin Akman'ın da Erdoğan ile görüştükten sonra görevden ayrıldığı öğrenildi.

Erdoğan, kendisinden onay almadan istifa eden bürokrat, belediye başkanı, öğretim üyesi ve il başkanlarına ise kapıları kapattı. MKYK toplantısında, ?Bizden teklif almadan istifa ederse riskini üstlenmiştir, sonucuna da kendisi katlanır? dediği öğrenildi. Belediye başkanlarının aday olmasına karşı olduğunu, ancak üç-dört dönemden beri başarılı belediye başkanlığı yapan birkaç ismi listeye koyacağını belirten Erdoğan'ın, istifa eden yaklaşık 60 il başkanından sadece birkaç tanesi listeye alacağı ifade edildi.

KARTVİZİT STRATEJİSİ

Kulislerde, görevlerinden istifa eden orta düzey bürokratların, aday olamayacaklarını bildikleri halde birtakım ?ince hesaplar? nedeniyle aday adayı oldukları konuşuluyor. Daha önce de sıkça rastlanan bu tavrın sebebi olarak, gelecek döneme ilişkin yükselme hedefi ve koltuklarını garanti altına alma amacı gösteriliyor. Özgeçmişlerine iktidar olacağını düşündükleri partiden adaylığı yazdıran bürokratlar böylece siyasi bir yatırım yapmış olacak.

Bürokratlara yol vermedim

BAŞBAKAN Erdoğan, istifa eden bürokratların büyük bölümüne kendilerinin ?yol vermediğini? açıkladı. Temayül yoklamalarından sonra en geç 4 Haziran'da milletvekili aday listelerinin kesinleşeceğini söyleyen Başbakan, ?İstifalarına imkan verdiğimiz bürokratlar, bizim inşallah gelecekteki iktidarımızda kendilerinden parlamentoda istifade etmeyi düşündüğümüz arkadaşlarımız? dedi.

GRUPTA ELEME YAPIYOR

AKP yöneticileri, son anketlerin sonuçlarını, istifa eden bürokratların özgeçmiş listelerini, mevcut milletvekillerinin TBMM'deki devam çizelgelerini Erdoğan'a sundu. Erdoğan'ın 352 kişilik AKP grubundan en fazla yüzde 10-20 arasında eleme yapması bekleniyor. Bunların yerine birkaç belediye başkanı ve il başkanı, 10 dolayında kadın aday, yine 10 dolayında bürokrat ve öğretim üyesine yer açılması bekleniyor.

HAKAN ŞÜKÜR'E TEKLİF

Bu arada futbolcu Hakan Şükür'e teklif götürüldüğü, ancak Şükür'ün ?İki yıl daha futbol oynamak istiyorum? dediği öğrenildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber