Bilim adamları Marmara fayının kalbine inecek

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 11 Mayıs 2007 16:15, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ve Maden Tetkik Arama Enstitüsü'nün (MTA), Collage de France'ın "Le Atalante" adlı gemisiyle yapacağı araştırmalar kapsamında, küçük bir denizaltı gemisiyle gerçekleştirilecek dalışlarla bilim adamları ilk kez Marmara Denizi'ni yakından çıplak gözle inceleyecek.

İTÜ Maden Fakültesi Öğretim Üyesi ve Proje Koordinatörü Prof. Dr. Naci Görür, İTÜ ve MTA'dan bir grup bilim adamıyla bugün Karaköy Limanı'na yanaşan "Le Atalante" gemisiyle Marmara Denizi'nde araştırma çalışmaları başlatacaklarını bildirdi.

Görür, çalışmalara pazar günü başlayacaklarını belirterek, geminin üzerinde bir tane de insanlı dalış yapabilen ve "kapsül" olarak adlandırılan küçük bir denizaltı bulunduğunu söyledi.

Daha önce yaptıkları benzer çalışmalarda, insansız denizaltı araçlarıyla çekilen video görüntülerini inceleme imkanı bulduklarını hatırlatan Görür, "Bu geminin en önemli görevi, Marmara'nın tabanında aktif ve canlı olan, en fazla tehlikeli olabileceğini düşündüğümüz kırıklara bir kapsül ile dalışlar yapmaktır" dedi.

Görür, araştırma kapsamında, Tekirdağ çukurluğu, orta Marmara ve Çınarcık çukurluğuna dalışlar yapılacağını ifade ederek, "Bu faylar bizzat bilim adamları tarafından gözle görülecek ve incelenecek. Bu fay kırıkları boyunca derinlerden yüzeye, deniz tabanına çıkan gazlar var. Bu gazlar daha çok metan gazlarıdır. Ayrıca buralardan su çıkıyor. Bu gaz ve sulardan örnekler alınacak. Bunların nasıl çıktığı, ne miktarda çıktığı incelenecek" diye konuştu.

Prof. Dr. Görür, dünyada buna benzer birçok araştırma yapıldığını belirterek, ancak Türkiye'de böyle bir çalışmanın "ilk kez" yapılacağını bildirdi.

"En önemlisi de Marmara'da beklenen depremin ayak seslerini, fayların kalp atışlarını dinleyeceğiz" diyen Görür, bu projeye bağlı olarak ileride deniz altına gözlem istasyonları yerleştirmeyi planladıklarını ifade etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber