Beştepe'de ilk enderun usulü teravih

Diyanet İşleri Başkanlığınca Beştepe Millet Camisi'nde ilk defa enderun usulü teravih namazı kıldırılacak. Ankara İl Müftülüğü tarafından bu yıl ramazan ayında Beştepe Millet Camisi'nde, Osmanlı döneminde uygulanan ezan, kamet, Kur'an-ı Kerim, ilahiler, kasideler ve duaların okunduğu kadim saray geleneği enderun usulü teravih programı düzenlenecek

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 13 Mayıs 2018 08:54, Son Güncelleme : 13 Mayıs 2018 08:57
Beştepe'de ilk enderun usulü teravih

Ankara İl Müftüsü Mehmet Sönmezoğlu, teravihin iki veya dört rekatta bir dinlenerek kılındığını, eskiden bu aralarda hadis, tefsir gibi sohbetlerin yapıldığını ve meşrubat içilip ibadete devam edildiğini anlattı. Enderun usulü teravihin, Topkapı Sarayı'nda ilk kez Türk bestecisi Hamamizade İsmail Dede Efendi tarafından ifa edildiğini anımsatan Sönmezoğlu, "Sarayda oluşan bu usul vakfiyelerden kendilerine özel tahsisat ayrılmış saray müezzinleri, 'eyyam-ı mübareke' dediğimiz özel zamanlarda, bayram günlerinde müezzinlik yapan şahsiyetler tarafından, 'selatin' dediğimiz sultan camilerinde uygulanmaya başlanıyor" bilgisini verdi.

7 MAKAM BİRDEN OKUNUR

Bir Osmanlı saray geleneği olan Enderün Usülü Teravih, Itri diye bilinen Buhurizade Mustafa Efendi'ye dayandırılır. Osmanlı iç teşkilatında sarayda, saray cami ve mescitlerinde, Hırka-i Saadet'te, selatin camiler başta olmak üzere büyük camii ve dergahlarda uygulanan bir ibadet geleneğidir. Makamları Itri tarafından düzenlenmiştir. Başta saray olmak üzere İstanbul camilerinde dergahlarında ev konaklarında iyi eğitim almış güzel sesli musikişinas hafızlar tarafından kıldırılan teravih namazının her dört rekatının Türk Musikisi'nin teamül haline gelmiş makamlarında eda edilmiştir. İlk dört rekatı neva makamı, ikinci dört rekatı hüseyni makamı, üçüncü dört rekatı bestenigar makamı, dördüncü dört rekatı eviç makamı son dört rwekatı ise acemaşiran makamlarında kılınır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber