Hipertansiyona karşı sağlıklı beslenme

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 16 Mayıs 2007 14:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hipertansiyondan korunmada sağlıklı beslenmenin önem taşıdığı bildirildi.

Dünya Hipertansiyon Ligi, bu yıl 17 Mayısta kutlanacak Dünya Hipertansiyon Gününün temasını, sağlıklı beslenmenin önemine dikkati çekmek amacıyla ''Sağlıklı Yemek, Sağlıklı Kan Basıncı Demek'' olarak belirledi.

Dünya Hipertansiyon Ligi'nin üyesi olan, Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneğinin Başkanı Prof. Dr. Çetin Turgan, hipertansiyonun hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerde önlenebilir ölüm nedenleri arasında birinci sırada yer aldığını bildirdi.

Kalp hastalığı, felç ve böbrek hastalıkları için en büyük risk faktörü olan hipertansiyonun, dünyada ve ülkede bir salgın hastalık halinde olduğunu ifade eden Turgan, dünyada 1 milyar, Türkiye'de ise 15 milyon civarında kişinin hipertansif olduğunu belirtti.

Buna göre dünyada her 4, Türkiye'de ise 3 kişiden birinde yüksek tansiyon bulunduğunu anlatan Turgan, ''Yani ülkemizde hipertansiyon görülme sıklığı dünya ortalamasının üstünde'' dedi.

Hipertansiyonun toplumda bu kadar sık görülmesinin en önemli nedenlerinin şişmanlık ve aşırı tuz tüketimi olduğuna dikkati çeken Turgan, ''Dünya Hipertansiyon Ligi bu yıl sağlıklı beslenme konusuna dikkat çekmek istedi'' diye konuştu.

Çok fazla tuz içeren besinlerin kan basıncını yükselttiğine işaret eden Turgan, ''Bu nedenle masaya tuzluk konulmamalı'' dedi.

Turgan, normal ve sağlıklı bir kişinin günde 3-4 gramdan fazla tuza ihtiyacı olmadığını, günlük 6 grama kadar tuz tüketiminin kabul edilebilir olduğunu söyledi.

Yüksek kalorili besinlerin şişmanlığa, bunun da hipertansiyona yol açtığını anlatan Turgan, küçük yaşlardan itibaren aşırı miktarda tuz tüketiminin de ileri yaşlarda hipertansiyon gelişimini tetiklediğini bildirdi.

Turşu, ev tarhanası ve ev makarnası gibi geleneksel gıdalarda ve fast-food denilen yiyeceklerde yüksek miktarda gizli tuz bulunduğuna işaret eden Turgan, bunlardan kaçınılmasını önerdi.

Turgan, düzenli fiziksel aktivitenin de hipertansiyondan korunmada gerekli olduğunu bildirdi.

İdeal kan basıncı ne olmalı?

Türkiye'deki hipertansiflerin yüzde 60'ının tansiyonlarının yüksek olduğunun farkında olmadığını kaydeden Turgan, bu nedenle ideal kan basıncının bilinmesi gerektiğini söyledi.

Kan basıncının 12/8'in altında olmasının iyi olduğunu belirten Turgan, hastane ölçümlerinde 14/9, ev ölçümlerinde 13.5/8.5, diyabet ve böbrek hastalığı olanlarda ise 13/8 ve üstünün hipertansiyon anlamına geleceğine dikkati çekti.

12-14/8-9 arası kan basıncının tehlikeye doğru gidiş anlamına geldiğini anlatan Turgan, bu değerlere sahip kişilerin ''Prehipertansif'' olarak adlandırıldığını bildirdi.

Sağlıklı beslenme

Turgan, yüksek tansiyondan korunmak için şu besinlerden her gün ölçülü miktarda tüketilmesi gerektiğini bildirdi:

''-Bol miktarda taze sebze ve meyve,

-Az yağlı süt, yoğurt ve peynir,

-Tahıl ve liften zengin yiyecekler,

-Çok az miktarda doymamış yağ.''

Turgan, haftada bir kaç kez tüketilmesi gereken besinleri de şöyle sıraladı:

''-Kuru fasülye, bezelye ve mercimek,

-Kuruyemiş,

-Yağsız et ve kümes hayvanları,

-Haftada en az 2 kez balık.''

Turgan, hipertansiyondan korunmada çok az miktarda doymuş ve birleşik yağlar, şeker, tuz ve sodyum içeren besinlerin tüketilmesi gereğine de dikkati çekti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber