MASAK, 100 murakıpla karaparayla mücadele edecek

Haber Giriş : 22 Haziran 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Mali Suçları Araştırma Kurumu (MASAK) 100 kişilik 'denetim ordusu' kuruyor. MASAK bünyesindeki denetim birimi mali suçlar murakıp ve murakıp yardımcılarından oluşacak. MASAK murakıpları, suç gelirlerinin aklandığına yönelik şüpheleri değerlendirip inceleyecek. Ayrıca yükümlülüklerin yerine getirilip getirilmediğini denetleyecek.

MASAK, suçun tanımını genişlettiği suç gelirlerinin aklanmasıyla mücadele kanun taslağını yıl sonuna kadar yasalaştırmayı hedefliyor. Üzerinde son rütuşların atıldığı taslak, MASAK bünyesinde yeni bir denetim birimi kurulmasını öngörüyor. MASAK Başkanvekili Gençosman Yaraşlı, denetim biriminin 100 kişiden oluşacağını belirterek, "Artık MASAK'ın da murakıpları olacak" dedi.

Süper yetkiler
Taslakla, mali suçlar murakıp ve murakıp yardımcıları, suç gelirlerinin aklandığına yönelik şüphelerin varlığı durumunda yapılacak incelemeleri ve yükümlüler nezdindeki denetimleri yapacak. Murakıplar, görev konularına giren konularla ilgili olarak, kamu kurum ve kuruluşlarıyla gerçek ve tüzelkişilerden istedikleri bilgi, belge ve kanuni defteri alabilecek, her türlü kaydı tetkik edebilecek. MASAK bünyesindeki 53 uzman ve uzman yardımcısı ihbar ve şüpheli işlem bildirimlerini ön incelemeye tabi tutuyor. Bunların ayrıntılandırılması için ise maliye müfettişleri, hesap uzmanları, gelirler ve hazine kontrolörleri, bankalar yeminli murakıpları, SPK uzmanlarından yararlanılıyor. MASAK'ta görevlendirilen toplam inceleme elemanı sayısı 825.

Denetim biriminde görev alacak murakıpların ağırlıklı olarak şüpheli işlem bildirimlerinin yoğunlaştığı bankalara yönlendirileceği belirtiliyor. Son yedi yılda bankalardaki şüpheli işlem bildirimi sayısı toplam 635 oldu. MASAK'ın denetim birimi Maliye Teftiş Kurulu'nun tepkisini çekiyor. Taslağının görüşmeleri sırasında denetim birimiyle ilgili eleştiriler yapan Teftiş Kurulu, Kamu Yönetimi Reformu ile birlikte teftiş kurullarının kaldırılmasının öngörüldüğünü hatırlatıyor.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber