İstanbul'da mini Suriye, emlak fiyatları uçtu

Fatih'teki tarihi Malta Çarşısı, son yıllarda Suriyelilerin art arda dükkan açmasıyla 'Suriye çarşısı'na dönüştü. Neredeyse tüm tabelaların Arapça, fırıncısından lokantacısına, kuyumcusundan dondurmacısına kadar esnafın yarısından çoğunun da Suriyeli olduğu çarşıda, emlak fiyatları da 2-3 katına çıkmış durumda

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 28 Mayıs 2018 06:20, Son Güncelleme : 28 Mayıs 2018 07:03
İstanbul'da mini Suriye, emlak fiyatları uçtu

FATİH Camisi'nin arka kapısından Malta Çarşısı'na doğru yürüdüğünüzde, İstanbul'un göbeğinde bambaşka bir dünyanın kapıları açılıyor önünüzde. Caddenin başından itibaren sanki İstanbul'un değil, Şam'ın ya da Halep'in bir mahallesine giriyorsunuz. Sağlı sollu dükkanların hepsinde Arapça tabelalar göze çarpıyor, her yerden Arapça konuşmalar yükseliyor, hatta çarşıda duvara yapılan grafitiler bile Arapça! Savaştan kaçan Suriyelilerin İstanbul'a geldikten sonra hızla yerleşmeye ve iş kurmaya başladığı yerlerden biri Malta Çarşısı. Çarşıda esnafın yarısından çoğu Suriyeli, çarşıda kalan 3-5 Türk esnafsa müşterilerin çoğu Suriyeli olduğu için yanlarında Arapça bilen Suriyeli çırak çalıştırıyor.

ŞAM'IN EN İYİ DONDURMACISI

Hürriyet'ten İpek Yezdani'nin haberine göre: 'Al Hayr Lokantası', 'Taiba Kuyumcusu', 'Al Raii Kasap', 'Yasemin Sham Parfümcüsü', 'Şam Şerif Tatlıları', 'Al Sayed modern Lübnan fırını', vs... Suriyelilerin açtığı dükkanlardan sadece bazıları.

Kahvecinin yanında 'Abdu Abdo tatlıcısı', onun yanında da 'Al Raii Kasap ve Hamur İşleri' var. Al Raii'nin sahibi Selahattin Muhammed (35), üç yıl önce eşi ve üç çocuğuyla Şam'dan İstanbul'a gelmiş. "Burayı iki ay önce açtık, eti Suriye usulüne göre satıyoruz, daha çok koyun eti ağırlıklı. Bize daha çok Suriyeliler geliyor, ama Türk bir müşteri de bir kere gelirse bir daha bırakmıyor" diyor. Muhammed, çarşıdaki çoğu esnaf gibi emlak ve kira fiyatlarındaki artıştan şikayetçi: "Burası çok pahalı, ev fiyatları da dükkan fiyatları da çok artmış durumda. Bizden önceki Türk kiracıların ödediğinin en az iki-üç katını ödüyoruz. Mesela buranın fiyatı önceden 1600 liraydı, benden 5000 lira istediler."

Haberin devamını okumak için Tıklayınız

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber