AKP'de 'popstar' gibi eleme

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 18 Mayıs 2007 13:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AK Parti'de milletvekili aday adayları için 'eleme' heyecanı yarın başlıyor. Bakan ve parti yöneticilerinden oluşan jüri üyeleri yarın tüm Türkiye'ye dağılarak, teşkilatların aday adaylarıyla ilgili eğilimini alacak.

İllerde yapılan anket sonuçlarına göre aday adayları arasında eleme yapacak olan parti, daha sonra Genel Merkez'de 7 kişiden oluşan 7 ayrı tasnif komisyonu kuracak. Aday listeleriyle ilgili son kararı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve 6 parti yöneticisinden oluşan 'üst kurul' verecek. 22 Temmuz'da yapılacak seçimler öncesinde 4 binin üzerinde başvuru alan AK Parti, aday adayı sayısını 550'ye indirmek için titiz bir çalışma yürütecek. Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) aday belirleme yöntemini 'merkez yoklaması' olarak bildiren AK Parti, teşkilatların da eğilimini alacak. Bu çerçevede yarın tüm bakan ve parti yöneticileri Türkiye'nin dört bir yanına dağılacak. Hafta sonu 81 ilde gerçekleştirilecek 'temayül yoklaması'nda bir bakan veya Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) üyesinin başkanlık edeceği bir komisyon görev yapacak. Komisyonda, kadın kolları ve gençlik kollarından da bir temsilci yer alacak. 3 kişilik komisyon, o ildeki tüm aday adaylarının yer aldığı anket formlarını teşkilat yöneticilerine dağıtacak.

Anket formlarında o ilin milletvekilleri yer almayacak. Komisyon, il başkanları, il yönetim kurulu üyeleri, ilçe başkanları, ilçe yönetim kurulu üyeleri, kadın ve gençlik kolları başkan ve üyeleri, belde temsilcileri, köy temsilcileri ve mahalle temsilcileri ile o ildeki Genel Merkez kurucularına anket formlarını dağıtacak.

Teşkilat mensupları, bulundukları ilin milletvekili sayısı kadar aday adayı işaretleyecek. Kapalı zarf içerisinde anket formlarını teslim alacak olan komisyon, sonuçları Ankara'da tasnif edecek. Bu amaçla Genel Merkez'de genel başkan yardımcıları veya grup başkan vekillerinin başkanlık ettiği 7 kişiden oluşan 7 ayrı tasnif komisyonu oluşturulacak. Genel Merkez'deki tasnif komisyonları 25 Mayıs'ta çalışmaya başlayacak. 4 gün süreyle aday adaylarını mülakata alacak olan komisyon üyeleri, hem illerde yapılan temayül yoklamalarının sonucunu değerlendirecek hem de mülakatlarda aday adaylarıyla ilgili izlenimlerini not edecek. Komisyon çalışmalarının ardından aday listelerine 'üst kurul' şekil verecek.

Başbakan Erdoğan başkanlığındaki komisyonda 6 genel başkan yardımcısı görev alacak. 7 kişilik heyet, partinin aday listelerini kesinleştirecek. Başbakan Erdoğan'ın aday listeleri üzerinde Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül ile de müzakere yapması bekleniyor. AK Parti, geçici aday listelerini 4 Haziran'da YSK'ya teslim edecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber