Danıştay, üst kurulların da Harcırah Kanunu'na tabi olduğuna karar verdi

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 20 Mayıs 2007 11:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bu karar, üst kurul personelinin, Ankara dışındaki denetimlerinde günlük en fazla 20 YTL harcayabilecekleri anlamına geliyor.

EPDK Başkanı Yusuf Günay, "Hazine'ye 300 milyon YTL aktardık. Devlete yük olmadan 50 ile doğalgaz götürdük. 50 milyar YTL'lik piyasayı '20 YTL ile denetle' demek, şevk kırıcıdır" dedi.

DANIŞTAY İdari İşler Kurulu'nun (DİİK) Harcırah Kanunu'nuyla ilgili aldığı bir karar nedeniyle, 50 milyar YTL'lik büyüklüğe sahip petrol piyasasının denetimi ve kaçakçılıkla mücadele, tehlikeye girdi. DİİK; düzenleyici ve denetleyici üst kurulların, kendi yasalarında özel hüküm olsa bile, diğer kamu kurumları gibi Harcırah Kanunu'na tabi olduğuna karar verdi. Danıştay'ın bu kararı, üst kurul personelinin Ankara dışında yapacakları bütün denetimlerde; ulaşım, konaklama ve yeme-içme harcamalarının, günlük 20 YTL ile sınırlandırılması anlamına geliyor. Başbakanlık eski Müsteşarı Ömer Dinçer, bu kararı istifasından kısa bir süre önce (8 Mayıs) üst kurullara göndererek, uyulması gereğini bildirdi.

MUAFİYETLERİ KALDIRDI: Danıştay, Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu'nun, bu konudaki düzenlemelerinin, üst kurulların özel yasalarındaki "Harcırah Kanunu'ndan muafiyet" maddelerini yürürlükten kaldırdığına hükmetti. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) Başkanı Yusuf Günay karara sert tepki gösterdi. Günay Hürriyet'e "Sahada olması gereken, temel yükümlülüğü denetim olan, Maliyeye milyonlarca dolar aktaran bir kuruma, siz 20 YTL vererek (Git İstanbul'da Mersin'de Hakkari'de şu işi denetle gel) diyemezsiniz" dedi. Üst kurullara bütçeden kaynak aktarılmadığı gibi, kendilerinin Hazine'ye büyük katkıda bulunduğunu söyleyen Günay, "Eğer özerk bir düzenleyici kurum bakanlık yapısı içindeki ana hizmet birimi gibi çalıştırılacaksa o kurumdan beklenenlerin sağlanması mümkün değildir" diye konuştu.

20 YTL'NİN MANTIĞI: Günay, "Bir denetim elemanını hem ulaşım, hem konaklama, hem de yeme-içme gibi temel ihtiyaçları için, ekonomik gerçeklere uygun olmayan 20 YTL gibi bir rakamın takdirinin mantığı nedir?" sorumuza şu yanıtı verdi: "Aslında bir mantık var. Genel bütçeden ödenek kaynak alan kuruluşların hepsinin, ülke genelinde yaygın olmaları nedeniyle, misafirhanesi, sosyal tesisi var. Bizim gibi kurumların böyle bir şansı ve imkanı yok."

PİYASAYA MAHKUM EDİLMEK: Günay, şu değerlendirmeleri yaptı: "Bu ne demektir? Bu insanları denetlediği piyasaya mahkum etmek demektir. Bu kabul edilemez bir yanlıştır.Devlet yönetimlinde biz aklı ve mantığı hislerin önüne geçirmek zorundayız. Bana birisi söyler mi bu insanları ben nasıl motive edip denetime göndereceğim? Biz Kurum olarak şu ana kadar, bütün faaliyetlerimizde bir konferansta konuşmacı olarak katılsak bile, bütün giderlerimizi kendimiz karşıladık. Çünkü bütün bunlar, sektörün ve şirketlerin düzenlediği toplantılar. Düzenleyici, herkese eşit mesafede olması gereken kurumun piyasa ile ilişkilerinde çok dikkatli olması gerekir. Ama bu kararla şevkimiz çok kırıldı."

HEPSİNİ BAĞLIYOR: Günay, bu kararın bütün üst kurulları bağladığını anımsatarak, şunları söyledi: "Ama şöyle bir fark var. Bazı üst kurullar, sadece belli konularda şikayet ve itiraz üzerine merkezde oturup karar veren kuruluşlar. Bizim böyle bir şansımız yok. Bizim ülkenin her noktasında nerede bir enerji varsa biz oradayız. Olmak zorundayız."

Gerekirse cepten öder yine denetim yaparız

EPDK Başkanı Yusuf Günay, gerekirse bazı masrafları ceplerinden ödeyeceklerini belirterek, "Çalışma arkadaşlarımızla değerlendirdik. Sağolsunlar, bütün arkadaşlarımız gerekirse kendi maaşlarından karşılayacaklar. Madem çok maaş aldığımız söyleniyor. Merak eden açıp baksın. Web sitemizde yayımlıyoruz. Maşalarımız web sayfamızda yayımlanıyor" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber