Operada fahiş otel skandalı: Devletin sanatçısı '3 kişilik' uyumuş

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 22 Mayıs 2007 09:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamu İhale Kurumu'nun (KİK) şartlarına uymadığı gerekçesiyle 13. Aspendos Uluslararası Opera ve Bale Festivali ihalesi nedeniyle ceza yağdırdığı Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü'nün, aynı festivalde sanatçıları fahiş bedellerle ağırladığı ortaya çıktı. Acenteler aracılığıyla turistin bir gece için 39.90 YTL ödediği otel için kurum, hizmet satın aldığı BETUR'a gecelik 115 YTL ödedi.

Festival ihalesi, Genel Müdür Meriç Sümen'in "davet usulü" ile çağırdığı 20 firma arasında 29 Mayıs 2006'da yapıldı. 20 firma arasından, BETUR Turizm Taşımacılık aranan şartları taşıyarak yeterli görüldü ve ihale verildi. Ancak KİK şartlarına uymayarak ihale yaptığı gerekçesiyle hakkında soruşturma başlatılan Genel Müdürü Meriç Sümen'e "kınama" cezası verildi. KİK'in uyarısı üzerine kurum, festivalin aksamaması için "doğrudan temin" yoluna gitti ve iş yine BETUR firmasına verildi.

TURİSTE 39 YTL

İhalenin gerçekleşmediği ve festivalde sahne alacak "Aida yaratıcı kadrosu"nun ağırlanmasının gerektiği 25 Mayıs-31 Mayıs 2006 tarihleri arasında kurum, aracısız olarak Ten Tour grubuna ait Vera Hotel ile 68 YTL'den anlaşma imzaladı. Ancak daha sonra bir hafta öncesinde hotel ile 68 YTL'den anlaşan Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü, doğrudan temini verdiği BETUR Acentesi'nden bu hizmeti 115 YTL'den aldı. İşin en ilginç yanı Vera Hotel, aynı tarihlerde çeşitli acenteler aracıyla verilen gazete ilanlarında müşterilerini geceliği 39.90 YTL'den ağırlıyordu.

BETUR ile Vera Hotel'in ne kadara anlaştığı ise bilinmiyor. 4 süit oda, 3 bin 827 adet tek kişilik, 4 bin 369 adet çift kişilik ve 100 adet de üç kişilik oda, 10 Haziran-22 Temmuz arasında festival süresince kiralandı. Kurumun asgari, 594 bin 550 YTL'ye zarara uğradığı belirlendi.

MECBUR KALDIK

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdür Yardımcısı Şadi Erdoğan Hürriyet'e, doğrudan temini BETUR'a verme zorunluluklarını şöyle anlattı:

"Festival başlamıştı ve yarıya gelinmişti. Otellerde konaklamalar başlamıştı. En akılcı yol ihaleyi kazanan firmayla devam etmekti. Sonuçta işi bitirip yeni otel arayışı mümkün değildi. İhale süreçleri mecburen yaz sezonuna geldi. Dönem başlamadan daha önce yaptığımız rezervasyonlar daha ucuz oldu. Çünkü önceden yapılan rezervasyonlarda pazarlıklar farklıdır. Artık bu konular kapandı. Bunu uzatmanın alemi yok."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber