Unlü yatırımcıdan yabancıya Türkiye'ye gidin TL alın çağrısı

Seçimlerin bitmesiyle birlikte piyasalar feraha kavuştu. Dolar lira karşısında önceki gün atağa geçti fakat dün sert düşüş yaşayarak 4.60 seviyelerine indi. Yabancı yatırımcılarda da olumlu havalar esiyor. Yatırımcı Mark Mobius "Türk Lirası ucuz, alım tavsiye ediyorum" dedi

Kaynak : Karar
Haber Giriş : 27 Haziran 2018 08:40, Son Güncelleme : 27 Haziran 2018 08:31
Unlü yatırımcıdan yabancıya Türkiye'ye gidin TL alın çağrısı

Piyasaların tamamen seçim rüzgarına kapıldığı Türkiye'de olumlu havalar esmeye başladı. 25 Haziran sonrasında düşüş yaşayan kur aynı günün akşamında lira karşısında kayıplarını geri alsa da, dün 4.70 lira olan dolar sert düşüşle 4.60 seviyelerine kadar inerken, euro da 4.51'den 4.40 seviyelerini gördü. Yabancı yatırımcılar ve değerlendirme kuruluşları da Türkiye piyasaları için olumlu mesajlar vermeye başladı. Mobius Capital Partners'ın kurucusu Mark Mobius "Türk Lirası ucuz, alım tavsiye ediyorum" dedi. Mobius, gelişen ülkelerin ortalama büyümesinin de yüzde 5 olarak beklendiğini söyledi. Türk lirasında son dönemde yaşanan düşüşü müşterilerinin kendisine sorduğunu aktaran Mobius, TL'ye ilişkin karamsar olmadığını söyledi. Mobius "Euro veya dolarınız varsa hala varlık alabilirsiniz, yatırım yapabilirsiniz. Hala para kazanabilirsiniz. Zayıf para birimi her zaman kötü bir şey olmak zorunda değil" dedi. Mobius "Pek çok insan Afrika'nın geri planda olduğunu sanıyor. Ancak Afrika'da birçok ülke inanılmaz gelecek vadediyor. Özellikle gelişme ihtimali bulunan ülkeler sıralamasında ilk 10 ülkenin 5'inin Afrika ülkesi olduğunu görüyoruz" bilgilerini verdi. Alibaba.com'un günde 25 milyar dolarlık satış rakamına ulaştığı bir dünyada iş yapış türlerinin internet üzerinden yürüdüğünü hatırlatan Mobius, teknolojinin ucuzladığını söyledi. Günümüzde Hindistan'da 25 dolara akıllı cep telefonu satıldığını aktaran Mobius, enformasyon trafiğinin baş döndürücü hızda olduğunu hatırlattı.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Japan Credit Rating Agency (JCR), 24 Haziran'da gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı ve 27. Dönem Milletvekili Seçimleri'ne ilişkin değerlendirmelerinin yer aldığı açıklama, kuruluşun resmi internet sitesinde yayımlandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçimlerdeki başarısının, AK Parti'nin siyasi tabanını daha fazla güçlendirmesinin beklendiği belirtilerek, şunlar kaydedildi: "Türkiye'de seçimler sonrasında iç politika üzerinde azalan belirsizlik, kredi notu açısından pozitif. Diğer taraftan, JCR olarak, enflasyon oranı ve cari açık gibi süregelen temel makroekonomik istatistiklere ilişkin Eylül 2017 sonundaki Orta Vadeli Program'da (OVP) öngörülen dengesizlikleri düzeltmeye yönelik tedbirlerin planlandığı gibi devam etmediğine işaret ediyoruz. JCR, yeni Erdoğan yönetiminin makroekonomik dengesizliklerin düzeltilmesine yönelik yapısal reformlara odaklanıp odaklanmayacağını ve OVP'de belirlenen hedeflere ulaşılıp ulaşılmayacağını izlemeye devam edecek."

KREDİ NOTUNA POLİTİKA YÖN VERECEK

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's Türkiye'deki seçimlerin ardından kredi profilini makro politikaların yönlendireceğini açıkladı. Kurum tarafından yapılan açıklamada "Türkiye'nin kredi notu için devam eden gözden geçirmede, hükümetin sürdürülebilir büyüme sağlayacak ve mali gücü koruyacak politikalar uygulama niyetine ve kapasitesine odaklanılacak" dendi. Mart ayındaki yerel seçimlerin, reformların ertelenmesine neden olabileceğine dikkat çekildi. Moody's 2 Haziran'da Türkiye'nin "Ba2" seviyesindeki kredi notunu, gelecek dönemdeki makroekonomik politikalara yönelik belirsizlik gerekçesiyle izlemeye almıştı.

ISINAN EKONOMİ SOĞUYACAK

Rabobank Gelişen Piyasalar FX Stratejisti Piotr Matys lirada en kötüsünün atlatılmış olabileceğini, TL varlıklarına ilgi olabileceğini söyledi. Matys seçim sonrası siyasi belirsizliğin azalacağına dair inanç oluştuğunu, bu nedenle piyasanın sonuçlara ilk tepkisinin olumlu olduğunu belirtti. Yabancı yatırımcı için yapısal reformların hayati önem taşıdığını ifade eden Matys "Bundan sonra reformlara odaklanılıp odaklanılmayacağı izlenecek. Sıkı para politikasını devam edip ettirmeyeceği ve gerektiğinde faizi artırıp artırmayacağı da takip edilecek" dedi. Matys "Aşırı ısınmış ekonomi biraz soğutulabilir ve TCMB enflasyonun kontrolünü sağlarsa kısa vadede TL varlıklarına sermaye girişi görebiliriz" diye konuştu. TL konusunda 'ihtiyatlı iyimser' olduğunu ve liranın önümüzdeki aylarda daha stabil olmasını beklediğini söyleyen Matys "Ekonomi biraz olsun soğuyacak, bu da enflasyonu düşürecek inancındayım. TL nispeten ucuz. TL varlıklar da nispeten cazip. Tahvil ve hisse senetlerine kısa vadede spekülatif sermaye girişleri olabilir" yorumunu yaptı.

YATIRIMCININ İLGİSİNİ TEKRAR KAZANDI

Garanti Bankası'nın en büyük hissedarı İspanyol banka Banco Bilbao Vizcaya Argentaria'nın (BBVA) CFO'su Jaime Saenz de Tejada yayımlanan röportajında "Meksika'da ve Türkiye'deki mükemmel bilanço sonuçlarımız seçim takvimi ile birlikte gölgelendi. Belirsizlikler yatırımcıları dikkatli davranmaya itti" ifadelerini kullandı. Saenz de Tejada, bilanço sonuçlarının çok iyi gelmesiyle Türkiye ve Meksika'da bankasının yatırımcı ilgisini yeniden kazanacağını açıkladı. "ABD'de katlanan büyümemizi yükselen faizler ve artan verimlilik sürüklüyor" diyen BBVA CFO'su "İspanya'da gayrimenkul portföyüne bağlı daralan zararlar, gerçek potansiyelimizi göstermemize izin veriyor" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber