MB: Enflasyon hedefinde riskler var

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 24 Mayıs 2007 12:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Para Politikası Kurulu, "enflasyonda başlamış olan düşüş eğiliminin önümüzdeki dönemde güçlenmesinin beklendiği, buna karşın, enflasyonun hedefe yaklaşma hızını etkileyebilecek bazı risklerin mevcut olduğu" değerlendirmesinde bulundu.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun 14 Mayıs'ta yaptığı toplantıya ilişkin değerlendirme özeti yayımlandı.

Enflasyonun, aşağı inme konusunda, beklenenden daha güçlü bir direnç gösterme olasılığının, orta vadedeki enflasyon görünümüne ilişkin önemli bir risk unsuru oluşturduğu bildirilen değerlendirmede, "Orta vadeli enflasyon bekleyişleri henüz hedeflerle uyumlu düzeye gelmemiştir. Her ne kadar önümüzdeki dönemde enflasyondaki düşüş sürecinin belirginleşmesiyle birlikte enflasyon bekleyişlerinde de iyileşme görüleceği düşünülse de, bekleyişlerdeki katılığın devam etme olasılığı, ücret ve fiyatlama davranışları kanalıyla enflasyon görünümüne ilişkin önemli bir risk oluşturmaya devam etmektedir" denildi.

Para politikasının gecikmeli etkilerine ilişkin belirsizliklerin, enflasyon görünümüne dair önemli bir risk unsuru olduğu da kaydedilen değerlendirmede, şöyle devam edildi:

"2006 yılının ikinci yarısından itibaren iktisadi faaliyette gözlenen yavaşlama, para politikasındaki sıkılaştırmanın etkili olduğuna işaret etmektedir. Ancak, bu etkinin enflasyona hangi ölçüde yansıyacağı konusundaki belirsizlik devam etmektedir. Son dönemde özellikle dayanıklı tüketim ve hizmet fiyatlarının artış hızında bir yavaşlama görülse de bu gelişmeler orta vadeli hedeflere ulaşma konusunda henüz yeterli görülmemektedir. Bunun yanında, faiz dışı bütçe harcamalarında gözlenen artışların devam etme olasılığı da para politikasının gecikmeli etkileri konusundaki belirsizliği artıran bir diğer unsur olarak değerlendirilmektedir."

Değerlendirmede, son dönemde uluslararası likidite koşullarının ve risk iştahının, gelişmekte olan ülkeler lehine seyrettiği bildirilerek, ancak küresel ekonomiye ilişkin belirsizliklerin devam etmesi ve emtia fiyatlarındaki dalgalanmaların sürmesinin, enflasyon görünümüne dair risk oluşturduğu ifade edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber