Bakan Akdağ'dan alınacak 32 bin sağlık personeline ilişkin açıklamalar

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 30 Mayıs 2007 12:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, 32 bin 449 sözleşmeli sağlık personeli alınacağını söyledi.

Sağlıkta Dönüşüm Programında insan kaynaklarının kullanımıyla ilgili olarak gelinen noktayı Sağlık Bakanlığı'nda düzenlediği bir toplantı ile anlatan Recep Akdağ, yaklaşık dört yıl önce ile şimdi gelinen noktayı kıyasladı. Dört yıl önce kamuda istihdam edilen kişi sayasının 39 bin 185 kişi olduğunu, bu gün ise bu sayının 66 bin 168'e yükseldiğini söyleyen Akdağ, yeni alınacak 32 bin 449 sözleşmeli sağlık personeli ile sayının 98 bin 617'ye yükseleceğini bildirdi. Akdağ, bu yıl içinde alınacak hekimler ile sayının 100 binin üzerine çıkacağını duyururken, ?Bu sayı artışı kuşkusuz gerekliydi. Önceliği sağlık personelinin az olduğu yerlere verdik" dedi.

Ağrı ile Ankara arasında kişi başına düşen uzman hekim sayısı arasında dört yıl önce büyük uçurum olduğunu bildiren Akdağ, daha önce 24 bin kişiye 1 uzman hekim düşerken, şu anda Ağrı'da 4 bin kişiye 1 uzman hekim düştüğünü söyledi. Akdağ, "Pratisyen hekim konusunda da durum farksızdı. Geçmişte Ağrı'da 7 bin 500 kişiye bir pratisyen hekim düşerken, şimdi 2 bin 700 kişiye bir pratisyen hekim düşüyor" dedi.

BAKAN'DAN KEVGİR BENZETMESİ

Bakan Akdağ, daha önceki yıllarda yapılan atamaları kevgire benzeterek, ?Personelin öyle kaçış yolları vardı ki yani siz Doğu illerine atama yapıyorsunuz, ama kişi orada kalmıyor ve büyük şehirlere atamasını yaptırabiliyordu. Bunu önledik? dedi. 32 bin 449 sözleşmeli personel alınacağını, ancak sağlık çalışanlarının bu kadar istihdama talip olup olmayacağını bilmediğini kaydeden Akdağ, Türkiye'de sağlık alanında çok sayıda insana ihtiyaç duyulduğunu vurguladı. Konuyla ilgili olarak YÖK'e yazı gönderdiklerini belirten Akdağ, sağlık personelinin yetişmesi gereken yerlerin üniversiteler olduğunu ve YÖK'e görev düştüğünü ifade etti.

Akdağ, her yıl tıp fakültelerine alınan öğretim elemanı sayısının 1975 iken 9 binlere çıkarıldığını ancak bu fakültelere alınan öğrenci sayısında düşüş yaşandığını bildirdi. Akdağ, ?Her yıl 5 bin 200 civarında öğrenci alınırken bu sayı 4 bin 600'lere geriledi? dedi. Türkiye'de yanlış bir yüksek öğretim politikası bulunduğunu belirten Akdağ, Avrupa bölgesinde sadece Türkiye ve Arnavutluk'ta 100 bin kişiye 140 hekim düştüğünü söyledi. Akdağ, Türkiye'nin genç bir nüfusunun bulunduğunu ancak bu nüfusun giderek yaşlandığını belirterek, bu nedenle ilerleyen yıllarda hekimlere daha çok görev düşeceğini kaydetti.

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Akdağ, ?AKP hükümetinin özellikle bu son alımlarla, sağlıkta kadrolaştığı yönündeki iddialarını nasıl yorumluyorsunuz? Ayrıca bu son alımlarını seçim öncesine denk gelmesi sizce etik mi? sorusu üzerine, kadrolaşma iddiasını komik ve saçma bulduğunu söyleyerek, personel seçimini AKP hükümetinin yapmadığını bu kişilerin sınavla yerleştirildiklerini söyledi. Akdağ, alımların tam seçim öncesine denk gelmesini ise ?Bu alımları 2006 bütçesi görüşülürken planlamıştık. Yani bir süreç yeni tamamlandı? diye yanıtladı. Akdağ, alınacak 32 bin 449 sözleşmeli personelin dağılımını ise şöyle bildirdi:

?1350 diş tabibi, 199 eczacı, erkek hemşireler de dahil olmak üzere 9 bin 234 hemşire, 3 bin 874 ebe ve 17 bin 792 çeşitli alanlarda sağlık memuru.?

Akdağ, KPSS ile alınacak personelin 4-10 Haziran günleri arasında ÖSYM'ye başvurmaları gerektiğine dikkat çekti. Bir gazetecinin ?Neden YÖK Başkanı'yla görüşemediniz? sorusuna ise Akdağ, ?Bunu YÖK Başkanı'na sormak lazım? diye yanıtladı. Akdağ, 1 Temmuz gününden itibaren SSK ve Bağ-Kur'luların da üniversite hastanelerinden yararlanabileceğine işaret ederek, daha önce bu hastanelere başvurulduğunda ödemenin ilk etapta cepten yapıldığını, daha sonra Bağ-Kur'a fatura götürmek suretiyle paraların karşılandığını dile getirdi. ?Tabi ki kişiler bazen paralarını tam olarak alamıyorlardı. Bağ-Kur faturadaki bazı şeylere itiraz edebiliyordu. Bu sorun artık tamamen kaldırıldı? diyen Akdağ, SSK ve Bağ-Kurluların üniversite hastanelerine doğrudan başvurmalarının önünün açıldığını kaydetti.

SÖZLEŞME ELEŞTİRİSİ

Bağ-Kur ve SSK'lıların özel hastanelerin yanı sıra özel tıp merkezlerine de başvurularının sağlandığını belirterek, Yeşil Kartlı hastaların da özel hastanelere başvurabilmeleri için çalışma başlattıklarını bildirdi. Akdağ, alınan personelin çoğunluğunun sözleşmeli olmasının eleştirildiğinin anımsatılması üzerine, ?Biz 657'li personel de alıyoruz, ancak 4/B'ye önem veriyoruz, çünkü bu kişiler seçtikleri illerde kalıyorlar, başka bir yere geçişleri söz konusu değil? dedi. Akdağ, henüz sözleşme imzalamamış kişilerin ise becaiş olanağına sahip olduklarını bildirdi.

Aralık 2002'de 5 ve 6'ncı bölge illerinde uzman hekim sayısının 1807, pratisyen hekim sayısının ise 4 bin olduğunu söylerken, bu sayının uzmanlarda 3 binin üzerinde olduğunu, pratisyenlerde ise 5 bin'lere yaklaştığını kaydetti. Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı ile ilgili son durumun sorulması üzerine ise Akdağ, Mayıs 2006 sonunda 94 kişinin hastalığa yakalandığını 7 kişinin yaşamını yitirdiğine dikkat çekerken, 2007'de ise 77 kişinin hastalığa yakalandığını ve 5 kişinin yaşamını yitirdiğini dile getirdi. Konuyla ilgili olarak vatandaşın eğitimine çok önem verdiklerini dile getiren Akdağ, ?Dünya Sağlık Örgütü'nün tavsiyelerini ilettiğimde bile alay edenler oldu. Bunu onların cahilliğine veriyorum. Çünkü kırsalda korunmanın en önemli yolu çıplak bölgelerin kapatılmasıdır? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber