Erdoğan'ın yargılanması zor görünüyor

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 01 Haziran 2007 09:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Anayasa Mahkemesi heyeti, 367 kararı için "yargının yüz karası" dediği gerekçesiyle hakkında suç duyurusunda bulunacağını açıklamasına karşın, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan aleyhinde dava açılabilmesinin önünde Anayasa ve emsal kararlar engeli bulunuyor.

Anayasa'ya göre başbakanlar hakkında, TBMM tarafından soruşturma yürütülebiliyor. Savcılıkların başbakanların görevleriyle ilgili olmayan bir suç işlemeleri halinde, dokunulmazlıklarının kaldırılması istemiyle fezleke hazırlama yetkisi bulunuyor. Buna göre, Ankara Başsavcılığı, Başbakan'ın sözlerinin görevi kapsamında olup olmadığı değerlendirmesini yapacak.

Başsavcılık, önceki yıllarda aralarında Erdoğan'ın da bulunduğu bakan ve başbakanlar hakkında bu tip konularda çeşitli takipsizlik kararları verdi. Bu kararlarda, TBMM çatısı altında ya da görev sıfatını taşıyarak yapılan açıklamaların görevin parçası olduğu, bu nedenle savcılıkların söz konusu açıklamaları soruşturma yetkisinin bulunmadığı belirtildi. Başsavcılık, suç duyurusu için de bu görüşünü tekrarlarsa, Başbakan sıfatıyla kararı eleştiren Erdoğan aleyhinde takipsizlik kararı verecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber