Referandum görüşmelerinde CHP'den AKP'ye timsah benzetmesi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 02 Haziran 2007 13:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM Genel Kurulunda, AK Parti'nin, Anayasa değişikliklerinin halkoyuna sunulması ile TBMM İçtüzüğünde değişiklik yapılmasına ilişkin yasa tekliflerinin, 48 saat geçmeden görüşülmesini öngören grup önerisi kabul edildi.

Genel Kurul, TBMM Başkanvekili İsmail Alptekin'in başkanlığında toplandı.

AK Parti, TBMM Anayasa Komisyonunda dün kabul edilen Anayasa değişikliklerinin halkoyuna sunulması için öngörülen 120 günlük sürenin 45 güne indirilmesine ilişkin yasa teklifi ile TBMM'nin bir yasama

döneminde yasalaştıramadığı için "kadük" (hükümsüz) kalan tasarı ve tekliflerin, yeni dönemde hükümsüz sayılmamasını öngören yasa teklifinin, gündemin 5 ve 6. sıralarına alınarak 48 saat geçmeden görüşülmesini, grup önerisi olarak Genel Kurul gündemine getirdi. Grup önerisinin aleyhinde söz alan CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, Alptekin'in yoklama yapmadan birleşimi açmasını eleştirdi. Siyasal iktidarı, dayatmacı anlayışla kaotik ortam yaratmakla suçlayan Kart, TBMM'nin, uygulama imkanı olmayan, mutlak çelişkiler içeren, Anayasal dengeleri alt-üst eden bir takım düzenlemelerle meşgul edildiğini savundu. Kart, "TBMM, bir takım kompleks ve ihtirasların tatmin yeri değildir" dedi. AK Parti İstanbul Milletvekili Ünal Kacır, grup önerisinin lehinde yaptığı konuşmada, Polis Vazife ve Salahiyet Kanununda değişiklik öngören kanun teklifinin görüşmelerinden sonra, önerideki yasa tekliflerin ele alınacağını kaydetti.

"OTURAN BOĞA" VE "TİMSAH" BENZETMELERİ

Grup önerisi aleyhinde söz alan CHP Adana Milletvekili Uğur Aksöz, hiçbir milletvekilinin, gündemde ne olduğunu bir önceki günden bilemediğini söyledi.

"Bu, ilkel kabilelerde olur. Sabahleyin Kızılderili Reisi Oturan Boğa kalkar, 'Bugün şuraya gideceğiz' der. Bu, Kızılderili kabilelerinde olur. Bu Mecliste, bu kadar ciddiyetsizlik olur mu?" diyen Aksöz, bir hafta önceden görüşülecek konuların bastırılarak milletvekillerine dağıtılması gerektiğini kaydetti. CHP'li Aksöz, şöyle konuştu:

"Milletvekilleri, buraya neyin görüşüleceğini bilerek gelir. Onun adı milletvekilliği. Bunun adı ne? Bu, milletvekilliği değil. Bunu gündeme biz mi getirdik? Siz, timsah bilir misiniz? Timsah, gücüne güvenerek gelir, avını yer. Sonra da 'ne oldu' diye ağlamaya başlar. Buna 'timsahın gözyaşları' derler. Siz bunu yapıyorsunuz. Siz gündeme saçma sapan şeyleri getiriyorsunuz, sonra da 'neyi konuşuyoruz' diyorsunuz."

"ORTADA BİR GERÇEK DURUYOR"

AK Parti'nin çok kötü yönetildiğini, bunu Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener'in de söylediğini iddia eden Aksöz, itiraz eden AK Parti'li milletvekillerine, "Ortada bir gerçek duruyor. Yani 'siz dünya dönmüyor' derseniz, dünya duracak mı?" diye karşılık verdi.

AK Parti Grup Başkanvekili Eyüp Fatsa da öneri lehinde yaptığı konuşmada, Türkiye'de kaos ortamı yaratmaya yönelik bir gayretlerinin olmadığını kaydetti.

Bir takım yanlışların sonucunda buraya gelindiğini ve sistemin tıkandığını anlatan Fatsa, Meclisin sadece Cumhurbaşkanını değil, Meclis Başkanını da seçemez hale geldiğini ifade etti. "Bu sürecin sorumlusu, biz değiliz" diyen Eyüp Fatsa, 1982 yılından beri uygulanan Anayasal ve yasal prosedürü işlettiklerini, ancak buna itirazı olanların bulunduğunu söyledi.

AK Parti Grup Başkanvekili Fatsa, halkoylaması süresini kısaltarak, Anayasa değişikliği paketine paralel, o süreci işletecek düzenleme yapıldığını bildirdi.

AK Parti'nin grup önerisinin kabul edilmesinin ardından, Polis Vazife ve Salahiyet Kanununda değişiklik öngören kanun teklifinin görüşmelerine geçildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber