ÖSS'ye sokakta skeçli protesto

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 03 Haziran 2007 16:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Antalya'da bir grup liseli sokakta eylem yaparak, ÖSS'yi protesto etti.

Gençlerden baba kız rolündeki iki kişi, oynadıkları skeçle çevredekilerin deseteklerini topladı.

Kent merkezinde bulunan Khan Oteli önünde toplanan yaklaşık 40 kişilik öğrenci grubu, üzerinde ?Liseler bizimle özgürleşecek', ?Cinsiyetçi eğitime hayır', ?Demokratik lise, sınavsız üniversite' gibi yazıların bulunduğu pankart ve dövizlerle eylem yaptı. Öğrencilerden ikisi, baba ve üniversiteye hazırlanan kızını temsili olarak canlandırıp, ÖSS'ye tepkilerini dile getirdi. Zaman zaman slogan atan öğrencilere yoldan geçenler de alkışlarla destek verdi.

ADALETSİZ YARIŞ

Öğrenciler ellerindeki kitapları yerlere atarak basın bildirisi okudu. ÖSS'nin binlerce öğrencinin kabusu haline geldiğini söyleyen Alkım Bengü Han, ?Anne ve babalarımız artık ÖSS yüzünden kavga eder hale gelmiştir. Kazanmak için dershaneye gitmek şart. Aksi taktirde sınav basit bir ütopyadan başka birşey değil. Parası olmayanın kaderi belirlenmiştir. ÖSS'yi kazanma şansı yoktur. 12 yıllık eğitimden sonra adaletsiz bir yarışa eşitsiz koşullarda atılmak zorunda kalıyoruz. 195 dakikalık yarış sonunda ölüp ölüp diriliyoruz? dedi.

2 ÖĞRENCİ İNTİHAR ETMİŞTİ

2006 ÖSS sonuçlarına göre, sınava giren yaklaşık 2 milyon öğrenciden 2 bin 433'ü lise birincisi olmak üzere, 1 milyon 400'ünün açıkta kaldığı belirtilen basın açıklamasında şöyle denildi:

?Bu veriler bize eğitim sisteminin çöktüğünü göstermektedir. Günümüz eğitim sistemi halkın çıkarları için değil, sermayenin çıkarlarına hizmet eden bir anlayışa sahiptir. Bu anlayış açlığın ve sefaletin daha çok körüklenmesine neden olmaktadır. ÖSS hazırlığında olan 1078 lise son sınıf öğrencisinin yüzde 60'ı hayatında ÖSS'den daha önemli birşey olmadığını söylüyor. Geçen yıllarda 2 öğrenci ÖSS'yi kazanamadıkları için intihar etmişti. Bu veriler öğrencilerin nasıl bir ruh haline büründüğünü gösteriyor.?

ÖĞRENCİLERİN TALEPLERİ

Öğrenciler taleplerini ise şöyle sıraladı: ?Özel eğitim kurumları devlet adına kamulaştırılmalı ya da kapatılmalıdır. ÖSS, OKS ve KPSS gibi adaletsiz sınav sistemleri ortadan kaldırılmalıdır. Eğitim sisteminde yoksul öğrencilere ?pozitif ayrımcılık' tanınarak eğitimde eşitlik yaratılmalıdır. Zengin okul, fakir okul ayrımı ortadan kaldırılmalıdır. Liselerde öğrencilere dernekleşme hakkı tanınmalıdır.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber