Okulda polis aramasına 'idareci şartı' getirildi

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 03 Haziran 2007 08:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Polise süper yetkiler getiren yasa Meclis'ten geçti. Yasayla, polisin eğitim kurumlarında 'önleme araması' yapması idarecilerin iznine bağlandı. CHP'liler, "Amacınız, izinsiz açılan tarikat kursu ve yurtlarına kimseyi sokmamak" dedi

Polise çok geniş yetkiler veren, şüphe halinde durduracağı vatandaşa kimlik sorma hakkı tanıyan yasa TBMM'de kabul edildi. Yasayla, eğitim ve öğretim kurumlarında polis ve jandarmanın idarecilerin talebi olmadan "önleme araması" yapmasının önüne geçilince, CHP milletvekilleri, AKP'yi "izinsiz açılan tarikat kurs ve yurtlarında arama yapılmasını engellemekle" suçladı.

Yaklaşık 30 milyon kişinin parmak izinin alınmasına olanak tanıdığı için eleştirilere neden olan düzenleme dün TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. AKP'nin, kabul edilen kimi önergeleriyle yasada bazı değişiklikler yapılırken, CHP'nin polise 250 YTL seyyanen zam önergesi ise işleme konulmadı.

Kaçak yurtlar tartışması

Eğitim ve öğretim özgürlüğünün sağlanması amacıyla her derecede öğretim ve eğitim kurumunda önleme araması yapılabilmesi için "idarecilerinin talebi" koşulu getirilmesi CHP'nin tepkisini çekti.

Buna karşı çıkan CHP Bursa Milletvekili Mehmet Küçükaşık öğrenci yurtlarında polis veya jandarmanın artık önleme araması yapamayacağını belirtirken, "Amacınız terör, güvenlik değil. Amacınız, izinsiz açılan tarikat kurs ve yurtlarına, 'kimse dokunmasın' demek. Amacınız bu. Bu, ne demek? İzinsiz yurt, kamp kuran adam, 'arama yapın' mı diyecek" diye konuştu.

'Değişikliğin amacı ne?'

Küçükaşık, jandarmanın elindeki yetkilerin tırpanlanması için büyük mücadele verildiğini savunurken, "Ne istiyorsunuz? Bu değişikliğin amacı ne?" diye sorarak, hükümetin, jandarmanın yolsuzlukları takip etmesinden rahatsızlık duyduğunu iddia etti.

CHP İzmir Milletvekili Hakkı Ülkü de, 12 Eylül'den sonra, belediye başkan adayı olduğu dönemde, işyeri ve evinin polis tarafından gerekçe gösterilmeksizin "basıldığını" anlatırken, "Daha sonra bu aramanın, bir kişinin bana iftirada bulunması sonucu olduğu ortaya çıktı. İşte polis devletine giden yol böyle oluyor. Aramaları, savcılıkları devre dışı bırakarak mülki amirlere bırakmak çok vahim" dedi.

Yasanın getirdikleri

Polisin kimlik sorgulaması süresince vatandaşı ve aracını bekletebilmesi düzenlemesinden vazgeçildi. Talepte bulunması halinde vatandaşa hangi amaçla tutulduğu ve bunun ne kadar süreceğine dair belge verilecek.

Üniversitelerin kendi imkanlarıyla önleyemediği olayların çıkması halinde "rektör veya dekanın yardım talepleri olmadan" da yüksek öğretim kurumları nın içinde, yakın çevresi ile giriş ve çıkışlarında önleme araması yapılmasından vazgeçildi. Polis yine bu kurumlarda idarecilerin yardım istemesi halinde önleme araması yapacak.

Polisin, güvenliğini sağladığı bina ve tesislere gelenlerin üstünde ve araçlarında, "Unvan, sıfat veya görevlerine, diğer kanunlarla kendilerine tanınan istisnalara" bakılmaksızın önleme araması yapmasından vazgeçildi. Böylece hakim, savcı ve avukatların üstü yine aranamayacak.

Silah ruhsatı, sürücü belgesi, pasaport almak için başvuran, başta polis olmak üzere, genel veya özel kolluk görevlisi ya da özel güvenlik görevlisi olarak istihdam edilen, Türk vatandaşlığına başvuruda bulunan, ülkeye giriş yapan yabancı, gözaltına alınan kişilerin parmak izini alacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber