'Refakatçilik' önemli iş kapısı haline geldi

Yıllardır hasta bakıcılar için ek gelir kapısı olan 'paralı refakatçilik' işi, artık işsizler için de önemli iş kapısı haline geldi. 12 ile 24 saatlik vardiyalar halinde yapılan refakatçilikte günlük ücretler 100-200 lira arasında değişiyor

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 06 Eylül 2018 09:45, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
'Refakatçilik' önemli iş kapısı haline geldi

Devlet hastanelerinde 'paralı refakatçilik' mevcut taşeron işçiler için uzun zamandan bu yana ikinci iş olurken, işi olmayanlar için de yeni iş kapısı haline geldi. Hastası için hastanede refakatçi arayanlar 12-24 saatlik sürelerle 'paralı refakatçi' hizmetinden faydalanabiliyor. Bunun karşılığında İstanbul'daki devlet hastanelerinde 150-200 lira ödenirken; Ankara'da bu fiyat 100-150 lira arasında değişiyor. Hasta için tutulan paralı refakatçiler, hastanın günlük ihtiyaçlarına göre hizmet veriyor. İstanbul, Ankara ve İzmir'de bu hizmet önemli bir ihtiyaç haline gelirken, yine Türkiye'nin pek çok şehrinde de uygulanıyor.

Bakacak kimse yok

Paralı refakatçi bulmak isteyenler mevcut hasta bakıcıların aracılığıyla bu hizmeti sunanlara erişebiliyor. Ayrıca bununla ilgili hizmet veren danışmanlık şirketleri, sosyal medya hesapları da bulunuyor. Aynı zamanda paralı refakatçilerin hasta yakınlarına ulaşmak için hastane panolarını kullandığı, hatta hastane tuvaletlerinde bile iletişim bilgilerini paylaştıkları belirtiliyor.

Bir hasta yakını İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde uzun zamandır 'paralı refakatçi' sisteminden yararlandığını anlatırken, "Babam yaklaşık bir ay hastanede kaldı. Kendi ihtiyaçlarını gideremiyordu. Kardeşim ve ben çalıştığımız için bakacak birini bulmakta zorlandık. Hem hasta bakıcılar mesai saati dışında bu işi yapıyor, hem de isterseniz başkasını buluyorlar. Gecelemesi karşılığında günlük 200 lira ödedik. Öğlene kadar ya da öğleden akşama kadar ise günlük 150 lira ödeme yaptık" diye konuştu.

Referansı da var

İnternet aramalarında da konuyla ilgili pek çok portala ulaşılabiliyor. Özellikle İstanbul ve Ankara'da sıkça tercih edilen 'paralı refakatçiler' işe ulaşmak için ilan verirken, refakatçiye ulaşmak için çeşitli bloglarda hesap açanlar da var. Bu iki grubu buluşturmak için ise onlarca danışmanlık şirketi kurulmuş durumda. Bu danışmanlık şirketlerinden birinin sahibi, bakacak yakını olmayanlara destek sağladıklarını anlatırken, refakatçilerin profesyonel olduklarını söyledi. Şirket sahibi, "En az 5 yıldır bu işte çalışanlar var. Hepsinin referansları da var. Bakım yapılacak hastaya göre refakatçimizi gönderiyoruz. Bunu da 12-24 saat gibi bölüyoruz" dedi.

Komşusu geliyor

Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yatılı olarak tedavi gören bir hastası nedeniyle paralı refakatçi tutan hasta yakını, refakatçiliğin yabancı uyruklular için de önemli bir iş olduğunu dile getirdi. Hasta yakını, "Mesela ben ilk olarak hasta bakıcıyı bunun için tuttum. Ama hasta bakıcı aracılığıyla, örneğin o gelemeyecekse komşusuna söylüyor, komşusu geliyor. Yine etrafımızda hastanede paralı bakıcılık işini pek çok yabancı uyruklunun da yaptığını görüyoruz. Onlar için de bir gelir kapısı olmuş" diye konuştu.

Çoğunun sigortası yok

İnternet üzerindeki danışmanlık şirketleri üzerinden ya da kendi imkanıyla 'paralı refakatçi' işi bulanların çoğu SGK'sız çalışıyor. Refakatçiliği ek iş olarak yapan bir hasta bakıcı, bu işi özellikle emeklilerin ve ev hanımlarının tercih ettiğini dile getirdi. Hasta bakıcı, "Benim mevcut SGK'lı bir işim var. Ancak hiç çalışmamış olan, iş bulamayan ya da ev hanımları bunu günübirlik bir kazanç olarak görüyor. Bir yere kayıtları da yok. Bunun dışında bu işi iyi bir danışmanlık şirketi aracılığıyla yapanlar da var. Onların günlük SGK kayıtlarının yapıldığını biliyoruz. Aslında paralı refakatçi olma işi, bizim gibi çalışanlar için ek iş olarak görülse de, işi olmayanlara da yeni bir iş kapısı. Günlük kazancı ile emekliliği için kendi SGK'sını yapanlar da var" dedi.

Duygu Erdoğan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber