Eğitim-Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer: Ücret artışı yetersiz

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 05 Haziran 2007 16:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Eğitim-Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer, Temmuz ayı ücret artışlarının reel kayıplar dikkate alınarak yeniden belirlenmesini istedi.

Eğitim-Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer, Ocak ayında enflasyona endeksli olarak yapılan ücret artışının yetersiz olduğunu savunarak, Temmuz ayı ücret artışlarının reel kayıplar dikkate alınarak yeniden belirlenmesini istedi.

Dinçer, yaptığı yazılı açıklamada, hükümetin uyguladığı sosyo-ekonomik politikaların eğitim ve bilim emekçilerinin insanca yaşam sürdürebilmelerini zorlaştırdığını savundu.

Hükümetin 4,5 yıllık politikaları sonucunda eğitim emekçilerinin yüzde 30'unun açlık, yüzde 70'inin yoksulluk sınırının altında yaşadığının görüldüğünü ileri süren Dinçer, sendikanın bu yoksullaşmayı rakamlarla da ortaya koyduğunu belirtti. Ocak ayında enflasyona endeksli olarak yapılan ücret artışının yetersiz olduğunu iddia eden Dinçer, değişik ürün ve hizmetlerde ortaya çıkan artışların hedeflerin çok üzerinde olduğunu öne sürdü. Dinçer, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

''Bu anlamda Temmuz ayı ücret artışları reel kayıplar dikkate alınarak yeniden belirlenmelidir. Ayrıca öğretmenlerin ek ders ücretlerinde Mart ayından bu yana uygulanan yeni düzenleme kazanılmış haklarımızı geri götüren bir uygulamadır. Ek ders ücretlerinde, kazanılmış haklarımızı kaybettiren bu düzenleme derhal geri çekilmeli, ek ders ücretlerinde getirilen yeni düzenleme öncesi uygulamaya geri dönülmelidir.

AKP hükümetinin uyguladığı sosyo-ekonomik politikaları protesto etmek, Temmuzda ek zam talebini gündemleştirmek, ek ders ücretlerimizde yaşanan yanlış uygulamanın düzeltilmesini sağlamak için, 7 Haziranda tüm Türkiye'de alanlara çıkarak yürüyüş ve basın açıklamaları gerçekleştireceğiz.''

Uygulanan ekonomik politikaların çalışanların aleyhine sonuçlar ortaya çıkardığını ileri süren Dinçer, ''AKP hükümetinin 4,5 yıllık iktidar döneminde açlık sınırı yüzde 91,4, yoksulluk sınırı yüzde 104 artarken bir öğretmenin aylığındaki ortama artış yüzde 74,4'te kalmıştır'' dedi.

Bir öğretmenin 2002'de, maaşıyla aylık giderlerinin yüzde 52,6'sını karşıladığını hatırlatan Dinçer, bu oranın 2007 yılının Nisan ayında yüzde 45'e düştüğünü kaydetti.

Dinçer, 1 Ocak 2007'de 9/1 kademesinde görev yapan bir öğretmeninin aylığında 31.20 YTL'lik artış olduğunu, bu artışın günlük 1.04 YTL anlamına geldiğini kaydetti. Mayıs ayı fiyatlarını göz önünde bulundurarak yaptıkları hesaplamaya göre söz konusu artışla günlük olarak 351 gram pirinç, 65 gram dana eti, 75 gram koyun eti alınabilindiğini kaydeden Dinçer, çalışanların ücretleriyle kıyaslandığında yoksullaşmanın büyüdüğünün görüldüğünü ileri sürdü.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber