Türkiye Yunanistan'ın hamlesine karşı geç kalmamalı

Rum yönetimi ile anlaşan şirketlerin sondaj gemilerinin Akdeniz'e gelmesine kısa süre kala, Yunanistan da Doğu Akdeniz'de Münhasır Ekonomik Bölge ilan etmeye hazırlanıyor. Bu adımlara karşı Türkiye'nin de Akdeniz'de Münhasır Ekonomik Bölge ilan etmesi gerektiğine işaret ediliyor. Aksi taktirde Akdeniz haklılığımızı anlatmak zorlaşacak

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 10 Ekim 2018 08:30, Son Güncelleme : 10 Ekim 2018 08:31
Türkiye Yunanistan'ın hamlesine karşı geç kalmamalı

Yunanistan'ın Doğu Akdeniz'de Münhasır Ekonomik Bölge ilanına hazırlandığı, Yunan Milli Savunma Bakanlığınca duyuruldu. Bakan Panos Kammenos'un açıklaması olarak servis edilen haberde, "Bildiğiniz gibi önümüzdeki aylarda su altı zenginliklerimizden özellikle doğal gazdan faydalanmak için çalışmalar başlayacak. Bu da münhasır ekonomik bölgenin bir an önce ilan edilmesi demektir ve bununla birlikte Yunan Milli Savunma Bakanlığı'nın ve Silahlı Kuvvetlerinin savunmadan sorumlu oldukları alan güneye doğru genişleyecektir" denildi.

SÖZDE GÜVENLİK BAHANESİ

Yunanistan, Girit, Kıbrıs, Süveyş ve Malta arasında bulunan deniz alanının yasa dışı silah ve uyuşturucu kaçakçılarının sıklıkla kullandığı ve terörizmin finansmanının sağlandığı bir alan olduğu ve bu bölgede güvenliği sağlama amacında olduğu iddiasıyla NATO'yu açıktan bölgeye çağırıyor. Bu tehdide karşı da Yunanistan'ın Doğu Akdeniz'de jeopolitik güce sahip bir ülke olarak İsrail, Mısır, Lübnan ve BAE işbirliği ile Doğu Akdeniz ve Balkanlarda istikrar ekseni oluşturduğu öne sürülüyor. Amerika'nın, Rusya'nın Avrupa üzerindeki enerji hakimiyetini kırmak için Doğu Akdeniz'deki doğal gaz yataklarını değerlendirmeye almasını fırsat bilen Yunanistan, GKRY ile birlikte bölgede oldubittiye hazırlanıyor. Doğu Akdeniz'de halen Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Libya, Suriye, Lübnan ve İsrail Münhasır Ekonomik Bölge ilanında bulunmuş durumda. GKRY'nin Kıbrıs adasını bir bütün olarak kabul ederek KKTC'nin hakkını gasp etmek suretiyle ilan ettiği MEB sahaları, Türkiye tarafından kabul görmüyor.

Kıymet Sezer

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber