Telefonda kazanan tüketici ADSL için kolları sıvadı

Kaynak : Referans
Haber Giriş : 12 Haziran 2007 08:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tüketiciler Birliği ve Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği, Türk Telekom'un Danıştay tarafından yürütmesi durdurulan tarifelerini geri çekmesini istedi. İki kurum ADSL tarifeleri için de hukuki yola başvurabileceklerini açıkladı.

Türk Telekom'un 1 Mart'ta uygulamaya koyduğu ve şehiriçi görüşmelerde zam, uzak mesafe görüşmelerinde ise indirim getiren tarifesinin yürütmesinin Danıştay 13'üncü Dairesi tarafından durdurulduğunu belirten Tüketiciler Birliği ve Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER), tarifeye yönelik uygulamanın hemen durdurulmasını istedi. Yapılan fazla ödemelerin tüketicilere iade edilmesini isteyen iki kurum şimdi de ADSL tarifeleri için hukuki yola başvurmaya hazırlanıyor.

Tüketiciler Birliği ve TELKODER'in dün düzenledikleri ortak basın toplantısında konuşan Tüketiciler Birliği Başkanı Bülent Deniz, Türk Telekom'a açık çağrıda bulundu. Cem Yılmaz'ın oynadığı Türk Telekom reklamlarına gönderme yapan Deniz, "Dayım 54 yaşında muhabbetini bırakın. Verilen yürütmeyi durdurma kararı üzerine tüm hukuki haklarınızı kullanarak, yargısal mücadeleyi devam ettirebilirsiniz. Bu, en doğal hakkınızdır. Ancak zaman tüketici ile barışma zamanıdır" dedi. Tarifenin yürürlüğünün durdurulmasını isteyen Deniz, davanın esası hakkında bir karar verilmesini beklemeden, 1 Mart 2007-8 Haziran 2007 tarihleri arasında uygulanan ve artık yürürlüğü durdurulan tarife ile tüketiciden tahsil edilen fazla paranın da tüketicinin talebi olmaksızın iade edilmesini istedi. Deniz, "Siz kaybettiniz, tüketici kazandı? dedi.

Alternatif operatör fiyat ayarlayabilir

Geri ödemenin yapılabilmesi için herkesin tek tek dava açması gerektiğini kaydeden Deniz, Tüketiciler Birliği olarak vatandaşa dava ile ilgili tüm kolaylığı sağlayacaklarını da kaydetti. Deniz bir soru üzerine, Türk Telekom'un 1 Mart-8 Haziran arasında uyguladığı tarifelerden vatandaşın avantajlı olması durumunda da Türk Telekom'un aynı talepte bulunabileceğini söyledi.

TELKODER Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Ata Arıak da Türk Telekom'un yeni tarifelerden dolayı alternatif operatörlerin, yeni abone kaybının tamamen durduğunu söyledi. Firmaların yeni müşteri de kazanamadıklarına dikkat çeken Arıak, "Bu firmalar da geçici olarak müşteri kaybına uğramamak üzere indirim yapmışlardı. Şimdi ise fiyatlarda bir dengelemeye gidebilirler. 1 hafta 10 gün içinde bir düzenlemeye gidebilirler. Ama önce kararın Türk Telekom'a ulaşması gerekiyor" diye konuştu.

ADSL ile ilgili diğer birimlerle birkaç gün içinde bir tutum belirleyeceklerini ifade eden Arıak, bir sonuç elde edemezlerse ADSL'de de hukuki yola başvuracaklarını kaydetti.

Türkiye dışında internetin yüzde 97'sinin şehiriçi görüşmelerinin ise tamamının tek kaynaktan verildiği bir Avrupa ülkesinin bulunmadığını hatırlatan Arıak, Danıştay kararına gönderme yaparak, şunları söyledi; "Dolayısıyla fiyat da hep tartışma konusu oluyor. Bundan sonra serbest rekabetin getireceği seçme özgürlüğü, uygun fiyat ve kalite gibi tüm avantajlardan, tüm vatandaşlarımızın yararlanma imkanı doğmuştur. Bu karar serbest rekabetin gelişmesi için bir kilometre taşıdır."

Tüketicisini dava eden ilk firma olacak

Tüketiciler Birliği Başkanı Deniz, 19 milyon sabit telefon kullanıcısının yeni tarifelerle ilgili bilgilendirilmemesine tepkilerin Telekomünikasyon Kurulu ve tüm ilgililere iletilmesi için 22 Şubat 2007 tarihinde başlatılan "Telekazık" kampanyası ile de toplanan yüz binlerce imzanın ulusal bir kampanyaya dönüştüğünü ifade etti. Kampanya kapsamında sabit telefonların bir gün süreyle susturulduğunu hatırlatan Deniz, ?Konuşmama eylemi ülke genelinde başarıya ulaştı, milyonlarca tüketici sabit telefonlarını kapattı. Ancak Türk Telekom 'ticari itibarlarını rencide edici, gerçeğe ve hukuka aykırı' olduğu iddiasıyla bu Tüketiciler Birliği hakkında dava açtı. Böylece Türk Telekom, dünyada ilk kez 'tüketicisini dava edecek firma' olarak literatüre geçti? diye konuştu.

Türk Telekom'un indirimli tarifeleri ile ilgili olarak Merkez Bankası raporlarında enflasyona olumsuz etkisinin olacağı açıklamasına rağmen, TÜİK'in bir ayarlamaya gittiğini anlatan Deniz, TÜİK yetkilileri hakkında da suç duyurusunda bulunduklarını hatırlattı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber