2008 bütçesi için kafalar karışık

Kaynak : Referans
Haber Giriş : 12 Haziran 2007 08:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Seçim sonrası uygulanacak 1 yıllık 2008 bütçesinden öncelik tartışması başladı. Sosyal güvenlik reformunda Anayasa Mahkemesi'nin iptalleri çerçevesinde ödenek dağılımında zorluk yaşanabileceğine dikkat çeken yetkililer, KÖYDES ve BELDES projelerine kaynak ayrılıp ayrılmayacağı konusunda da ikilem yaşıyor.

2008 yılına ilişkin bütçe hazırlıklarının başladığı bu günlerde bürokraside kafalar karışık. Devlet Planlama Teşkilatı'nın (DPT) 2008, 2009 ve 2010 yılına ait hedeflerin yer alacağı orta vadeli program üzerinde yaptığı çalışmaların ardından Maliye Bakanlığı da 15 Haziran tarihine kadar orta vadeli mali planı hazırlayacak. Ancak seçimler ve sonuçları açısından 2008'de yıl boyunca uygulanacak bütçede hangi konuya öncelik verileceği belirsiz.

Sosyal güvenlik reformu, 1 Ocak 2008 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek. Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararları dikkate alınacak ancak bu arada iptale ilişkin değişiklik olup olmayacağı belli değil. Yine AK Parti hükümetinin önceliklerinden olan Köylerin Altyapısını Destekleme Projesi'ne (KÖYDES) ve Belediyelerin Altyapısının Desteklenmesi Projesi'ne (BELDES) kaynak ayrılıp ayrılmayacağı da belirsizliğini koruyor.

Sosyal güvenlik reformu 2008'de yürürlüğe girecek

2008'de uygulanacak bütçe için hazırlıkları başlatan bürokrasi, orta vadeli program ve mali plandan sonra bir de rehber çıkaracak. Daha sonra ise kamu kurum ve kuruluşlarıyla görüşmeye başlayacak. Görüşmelerin 31 Temmuz'a kadar tamamlanması hedefleniyor. Ardından bütçenin 17 Ekim'de TBMM'ye sunulması gerekiyor. Bütçeyle ilgili hazırlıklar şu anda mevcut program üzerinden hazırlanıyor. Hazırlıklarda en zor konulardan birisi sosyal güvenlik reformunun devreye girecek olması. Yetkililer, reformun 1 Ocak 2008 tarihinden itibaren Anayasa Mahkemesi'nin verdiği iptallerle yürürlüğe gireceğini belirterek, gelecek yıl da tedavi giderlerinin kamu kuruluşlarının bütçelerinden ödenmesi gerekeceğini belirtiyor. Anayasa Mahkemesi'nin iptalleri çerçevesinde verilecek ödeneklerin dağılımında zorluk yaşanabileceğine dikkat çeken yetkililer, bu arada yeni düzenlemelerin de devreye girip girmeyeceğinin belli olmadığını, bunun da başka bir zorluk çıkaracağını ifade ediyor.

KÖYDES'e para var mı yok mu

Köy yollarının alt yapısını geliştirmek amacıyla 2005 yılında başlayan uygulamanın 2008 yılında da devam edip etmeyeceği bir başka tartışma konusu oldu. Yetkililer, KÖYDES 2005 yılında 200 milyon YTL, 2006'da 2 milyar YTL ve 2007 yılında da 2 milyar YTL olmak üzere şimdiye kadar 4.2 milyar YTL kaynak ayrıldığını ifade ederek, "KÖYDES için düşünülen toplam ihtiyacın 7-8 milyar YTL olduğu tahmin ediliyordu. Şimdiye kadar 4.2 milyar YTL kaynak ayrıldı ancak 2008 yılında kaynak ayrılıp ayrılmayacağı belli değil" dediler.

Genel Kurul'a kadar değişiklik olabilir

Nüfusu 10 binin altındaki beldelerin altyapısı için bu yıl 300 milyon YTL ödenek ayrıldı. 2008'de de bu kadar kaynak ayrılıp ayrılmayacağı belli değil. Bütçe tasarısı TBMM'ye sunulduktan sonra, önce Plan ve Bütçe Komisyonu'nda ardından da Genel Kurul'da görüşülüyor. Plan ve Bütçe Komisyonu'nda tasarı üzerinde her türlü değişiklik yapılabiliyor ancak tasarı Genel Kurul'da görüşülürken "gider artırıcı" yani harcamaları artıran herhangi bir değişiklik mümkün değil. Yetkililer, yeni hükümetin kurulmasından sonra bütçenin Komisyon'da istenildiği gibi değişebileceğini belirterek, ancak Genel Kurul'da bütçe ile ilgili değişikliğin zor olduğunu ifade ediyor.

2008'de uygulanacak bütçe takvimi

*DPT, 2008, 2009 ve 2010 yılına ait hedeflerin yer alacağı orta vadeli program üzerinde çalışıyor.

*DPT'den sonra Maliye Bakanlığı 15 Haziran tarihine kadar orta vadeli mali planı hazırlayacak.

*Bürokrasi, hazırlanan orta vadeli program ve mali plandan sonra bir rehber çıkaracak.

*Kamu kurum ve kuruluşlarıyla yapılacak görüşmelerin 31 Temmuz'a kadar tamamlanması hedefleniyor.

*Bütçenin 17 Ekim'de TBMM'ye sunulması gerekiyor. Bütçe hazırlığı mevcut program üzerinden yürüyor.

*Sosyal güvenlik reformunun nasıl uygulanacağı ve KÖYDES uygulamasının sürüp sürmeyeceği tartışılıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber