Memura grev hakkı, kamu personel rejimine bağlı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 13 Haziran 2007 10:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cenevre - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, memurlara grev ve toplu iş sözleşmesi hakkı verilmesi için öncelikle kamu personel rejiminin çıkarılması gerektiğini söyledi.

Başesgioğlu, 2821 Sayılı Sendikalar Yasası ile 2822 Sayılı Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Lokavt Yasası'nda değişiklik öngören tasarı taslaklarının ise sendikalar arasında tam uzlaşma olmadığı için beklediğini belirtti.

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Aplikasyon Komitesi'nde, Türkiye'nin sendikal haklar konusunda görüşüldüğünü hatırlattı.

2821 ve 2822 sayılı yasalarda değişiklik için 3 yıldır çalıştıklarını anlatan Başesgioğlu, konunun işçi ve işveren sendikalarını ilgilendirdiğini, bu nedenle sosyal taraflar arasında mutabakat sağlamak zorunda olduklarını belirtti. Bu yasalar çıktığında sendikal hareketin büyük ölçüde etkileneceğini kaydeden Başesgioğlu, "Bunu yaparken de aralarındaki rekabetin olumsuz yansımaması için kuralların herkesin içine sinmesi gerekiyor. Ama bu yanlış anlaşılıyor. 'Hükümet ayak diriyor, yasaların çıkmasında gecikme var' deniyor. Hayır. Anlaşsınlar, ben yarın yasa taslaklarını Bakanlar Kuruluna ve parlamentoya sevk edecek durumdayım" diye konuştu.

Memur sendikacılığı

Başesgioğlu, memurlara grev ve toplu iş sözleşmesi hakkı verilmesi konusunda her şeyden önce kamu personel rejiminin çıkması gerektiğini söyledi. Bu konuda bir çalışmanın yapıldığını hatırlatan Başesgioğlu, kamu personel rejiminin de sosyal taraflarla uzlaştırma gerektiren bir konu olduğunu ifade etti.

"Bu temel yasanın çıkmasıyla Türkiye'de kamu sendikacılığının da gerçek anlamda sendikacılığa dönüşebileceğini" belirten Başesgioğlu, "Ben şahsen Türkiye'de kamu sendikacılığının toplu sözleşme ve grev hakkına kavuşmasını arzu ediyorum. Ama bunun zemininin sağlam olması lazım" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber