Unakıtan ile Çelik arasında öpme esprisi...

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 13 Haziran 2007 13:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, ''Türkiye'de vergi bilincinin yerleştirilmesinin ancak eğitimle mümkün olacağına inandık ve o yönde bir adım atıyoruz'' dedi.

Maliye Bakanı Unakıtan ile Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Gelir İdaresi Başkanlığında (GİB) ''VerGİBilir Çalışma Protokolü'' imza töreni ile 2007 yılı ''vergi'' konulu yarışmanın ödül törenine katıldı.

Bakan Unakıtan, yaptığı konuşmada, vergi konusunda anlayış değişikliği getirdiklerini söyledi. Öncelikle bu işin eğitim meselesi olduğunun bilincine vardıklarını ve Milli Eğitim Bakanlığı ile çalışarak mesafeler aldıklarını anlatan Unakıtan, ''Bundan sonra Türkiye'de vergi bilincinin yerleştirilmesinin ancak eğitimle mümkün olacağına inandık ve o yönde bir adım atıyoruz, bunu başka adımlar takip edecek'' dedi.

Türkiye'nin kalkınmasına en fazla etkisi olan kesimin eğitimli kesim olduğunu kaydeden Unakıtan, üretimin kalitelisini, katma değeri yüksek ürünleri belli eğitimden geçen insanların yaptığını, işsizlik oranına bakıldığında ise daha ziyade eğitimli kişilerin iş bulduğunun görüldüğünü söyledi.

Türkiye'de vergi konusunun çok önemli olduğunu vurgulayan Unakıtan, şöyle devam etti:

''Bir ülkede eğer bütçe iyi idare edilemezse, o ülke iyi idare edilemiyor demektir. Geçmiş zamanlarda bunları yaşadık. Sebebi, esas kaynağı bu bütçenin iyi idare edilememesinden gelmiştir. 2000-2001 krizi bile bütçeyi iyi idare edemediler, başımıza ne haller geldi. Cumhuriyet tarihinin en büyük küçülmesini yaşadık. Şimdi bütçede milyarlarca YTL faiz ödemek mecburiyetinde kalıyoruz. Neden? Vergi almamışlar, vergi alamamışlar, hadi borç al. Borç almakla öyle bir hale geldik ki hem vergi alıyoruz hem de borçlarının faizlerini ödüyoruz. 52 milyar YTL bu sene faiz ödeyeceğiz. Bu 52 milyar YTL faizi ödemeyip yarısını milli eğitime versek ne olur? Ne olur Milli Eğitim?'' Bu sözler üzerine üzerine Bakan Çelik, ''ihya oluruz'' dedi.

Masrafların önce toplanacak sağlıklı vergi gelirleriyle karşılanması gerektiğini belirten Unakıtan, vergisini ödemeyen kişinin önce evladına kötülük ettiğini, çünkü evladına iyi bir Türkiye teslim etmesinin mümkün olmadığını söyledi.

2002 yılında 60 milyar YTL vergi toplandığını, hükümet olarak yeni vergi koymadıklarını, 5 yıldır vergi nispetlerini artırmadıklarını, tersine vergileri indiren bir hükümet olarak tarihe geçeceklerini belirten Unakıtan, ''Ama vergi gelirlerimiz bu sene 158 milyar YTL, 60 nerede, 158 nerede. Bu, Maliye Bakanlığı, diğer bakanlar ve halkımızın bu konudaki duyarlılığından kaynaklanan bir gelişme'' dedi.

''VERGİ BİLİNCİYLE ÇOK FARKLI OLACAK''

Bunun kafi olmadığını ifade eden Unakıtan, ''Milli Eğitim Bakanlığımızın bu işbirliğiyle, evlatlarımıza bu vergi bilincini yerleştirdiğimiz zaman alacağımız netice çok çok farklı olacak'' diye konuştu.

Milli Eğitim Bakanlığı ile yapılan çalışmalar sonucu, ders kitaplarına vergi olayının konulduğunu hatırlatan Unakıtan, ''verGİBilir'' projesini hayata geçirmekle ikinci adımı attıklarını, bunun çok önemli olduğunu sözlerine ekledi.

ÖPME ESPRİSİ

Daha sonra Maliye Bakanı Unakıtan ve Milli Eğitim Bakanı Çelik, ''verGİBilir işbirliği protokolü''nü imzaladı.

Bakan Çelik Bakan Unakıtan'a ''sizinle yaptığımız bütün protokollerde biz karlı çıktık'' derken, Unakıtan ''Siz karlı çıkarsınız. Çünkü bu yaptıklarınız yol, su elektrik olarak size geri dönecektir, hiç merak etmeyin'' diye konuştu.

Bakan Çelik'in Unakıtan'ı öperken ''Kemal beyi her öptüğümde bize biraz daha ödenek ayırıyor, onun için bir kere daha öpüyorum'' şeklinde espri yapması üzerine, Unakıtan'ın ''Beni herkes öpüyor da ben öpünce biraz kızıyorlar'' sözleri ise gülüşmelere neden oldu.

Daha sonra Gelir İdaresi Başkan Vekili Osman Arıoğlu, yarışmada Konya il birincisi Ahmet Yüzerler adlı öğrencinin fotoğrafının ve ''Bana okumam için kitap veren devletime yarın büyüyünce borcumu vergi olarak ödeyeceğim'' yazılı sözlerin yer aldığı fotoğraf çerçevesini Hüseyin Çelik'e sundu. Bu kez Bakan Unakıtan ''Sayın Bakanım sizin küçüklüğünüze benziyor'' şeklinde espri yaparken, Çelik'in ''ama küçüklüğümde devlet bize kitap vermiyordu'' dediği duyuldu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber