Satranç 'okul müfredatına girmeli' önerisi

MANİSA Celal Bayar Üniversitesi (MCBÜ) Fizyoloji ve Nörofizyoloji Anabilimdalı Başkanı Prof. Dr. Necip Kutlu, iki yıl boyunca yaptığı araştırmalar sonucunda, odaklanmayı, özgüveni, düşünme ve iletişim yönlerini güçlendirdiğini tespit ettiği satrancın, okullarda standart müfredatın bir parçası haline gelmesi gerektiğini söyledi.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 29 Ekim 2018 20:19, Son Güncelleme : 29 Ekim 2018 20:30
Satranç 'okul müfredatına girmeli' önerisi

Fizyoloji ve Nörofizyoloji Anabilimdalı Başkanı Prof. Dr. Necip Kutlu, iki yıl boyunca yaptığı araştırmalar sonucunda, odaklanmayı, özgüveni, düşünme ve iletişim yönlerini güçlendirdiğini tespit ettiği satrancın, okullarda standart müfredatın bir parçası haline gelmesi gerektiğini söyledi.

MCBÜ Fizyoloji ve Nörofizyoloji Anabilimdalı Başkanı Prof. Dr. Necip Kutlu, satranç oyununun insanlar üzerindeki etkileri konusuyla ilgili olarak iki yıllık bir araştırma yaptığını belirterek, satrancın bireyler üzerinde etkisinin hem eğitim hem de sosyal hayatta büyük bir artısı olduğuna dikkat çekti. İki yıllık çalışmayı Manisa ve İzmir illerinde gerçekleştirdiğini ifade eden Prof. Dr. Kutlu, şöyle dedi:

"Satranç ve beyin arasındaki ilişkiyi araştırdık. Yaptığımız araştırmalarda satrançın muhakeme, kendine güven ve davranış şekillerine yönelik çok etkili olabildiğini gördük. Bu araştırmalarımızın sonucunda, eğitim alan çocuklarımızın da satrançla birlikte derslerinde daha başarılı olduğunu gördük. Bizim bu araştırmamız iki sene sürdü. Bu çalışmaya başladığımızda Manisa ve İzmir çevresindeki satranç kulüplerine gittik. Oradaki yarışmacılara testler yaptık. Çocukların hem sosyal hem de eğitim hayatındaki başarılarına baktık. Bunun sonucunda da kendilerine olan güveni gördük. Bireylerin kendilerine, 'Ben başarılıyım. Muhakemem iyi' diyebildiği sonucuna vardık. Satranç oynayan kişi stres esnasında duygusal durumunu kontrol edebiliyor. Bu da bizim çalışmamız için çok önemli bir sonuç."

'SATRANÇ EĞİTİMİN BİR PARÇASI HALİNE GELMELİDİR'

Satranç üzerine çalışmalarını derinleştirdiklerini ifade eden Prof. Dr. Kutlu sözlerini şöyle sürdürdü:

"Satranç eğitimin, standart müfredatın bir parçası haline gelmeli. 2 yılda bu konuda bilgi topladık. Çalışmalarımızı şimdi daha da derinleştiriyoruz. Satranç oynayan bir kişi bu oyunun faydalarını dünyada nasıl kullanacak. 'Bu özelliğin var. Bu deneyimin var. Bunların sana ne getirisi var?, Sana olan katma değeri nedir?' diye bir terminoloji var. Bunu geliştiriyoruz. Bu sonuçlarla başarıya gideceğiz."

ÖĞRENCİLER DE DESTEKLEDİ

MCBÜ Tıp Fakültesi öğrencilerinden Elvan Ağrıtmış, satrançın kendisine olan güvenin artmasında ve sosyal hayatında önemli bir etken olduğunu söyledi.

Öğrenci Melike Baştoklu da satranç sayesinde dikkatini daya iyi topladığını fark ettiğini söyledi. Bir diğer öğrenci Tuğba Bodur da "Bu oyunun muhakeme yeteneğimin artmasında ve iletişim konusunda bana yardımcı olduğunu düşünüyorum." diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber