10 bin kişiye iş imkanı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 14 Haziran 2007 10:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bir yandan organik üretim, diğer yandan işlemesi yapılarak ekonomiye yüksek katma değer sağlanması amaçlanan Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi (AOSB) bünyesinde kurulacak "Tarımsal İhtisas Organize Sanayi Bölgesi"nde, 10 bin kişiye istihdam olanağı yaratılacağı bildirildi.

Adana Sanayi Odası (ADASO) Başkanı ve Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi (AOSB) Başkan Vekili Ümit Özgümüş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 400 hektar alanda kurulması planlanan Tarımsal İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nde, hem organik üretim yapılacağını hem de bunların işleneceğini söyledi.

Avrupa Birliği'nde (AB), şu anda genellikle sera ürünlerine ve emek yoğun tarım ürünlerine olan talebin gittikçe artması nedeniyle böyle bir projenin gündeme geldiğini belirten Özgümüş, projenin gerçekleşmesiyle bölge ve ülke ekonomisine önemli katkı sağlanacağını vurguladı.

Özgümüş, Avrupa ülkelerinde, tarlalar ve bahçelerde çalışacak insan bulunmasında güçlük çekildiğini ifade ederek, "Böyle olunca, bölgemizdeki çiftçileri ve girişimcileri, buğday ve mısır gibi ürünler yerine, katma değeri daha yüksek ürünleri yetiştirmeye yönetmeye çalışıyoruz" dedi.

Planlandığı gibi 25'er dönümden oluşan 104 parselden oluşacak Tarımsal İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nde üretilecek organik tarım ürünlerinin, aynı zamanda burada kurulan tesislerde işlenmesiyle katma değerinin yükseltilerek sanayi ürünü haline getirileceğini anlatan Özgümüş, şöyle konuştu:

"Yaklaşık 400 hektar arazinin satın alınmasıyla ilgili işlemlerin tamamlanmasıyla Türkiye'de bir ilki gerçekleştireceğiz. Bu projeyle ihracat hedefimizin yanı sıra bütün seraların bir arada olduğu alt yapısı bitmiş, ortak kullanım alanları hazır, güvenlikli bir bölge oluşturulacak.

Kamulaştırma ile ilgili sorunlarımızın giderilmesiyle bölge girişimcilerin hizmetine sunulacak. Projenin hizmete girmesiyle birlikte yörenin mevsimsel avantajı kullanılarak yılın 12 ayı üretilecek ürünler piyasaya sürülebilecek. Projenin önemli bir katkısı da 10 bin kişiye istihdam olanağı sağlamasıdır. Böylece işsizlik sorununun çözümü yönünde de önemli bir aşama kaydedilecek." Özgümüş, söz konusu alanda üretim ve işletme yapmak için İsrail ve Yunanistan'da kurulu bulunan bazı şirketlerin temsilcilerinden de talep geldiğini söyledi.

Kamulaştırma işlemleri bitmediği için yabancı firmalarla ciddi anlamda bağlantıya girilemediğini belirten Özgümüş, bununla birlikte yoğun talep nedeniyle Adanalı yatırımcı için bile yetersiz kalınmasının söz konusu olduğunu bildirdi.

AOSB Müdürü Vedat Kahyalar da Tarımsal İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nin alt yapı maliyetinin yaklaşık 25 milyon YTL'yi bulacağını belirtti.

Kayyalar, Türkiye'de farklı bölgelerde 30'a yakın Tarımsal İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulması amacıyla girişimlerde bulunulduğunu, bu kapsamda kendileriyle bağlantı kurulduğunu ifade etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber